joi, 24 martie 2011

Lost Horizon {1937}

Filmul din aceasta saptamana de la Clubul Cinefililor. Inca un film facut de Frank Capra, un film excesiv de optimist, facut dupa stilul lui caracteristic. De ce? Pai in acest caz ni se vorbeste despre acel taram magic, un paradis pe pamant, o utopie in felul in care este condus si prin felul in care traiesc oamenii. Ca totusi sa-l compar cu ceva din ziua de azi...daca a vazut cineva Zeitgeist, proiectul Venus e exact descrierea Shangri-La-ului.
Bine, daca facem abstractie de puterile magice ale taramului, felul in care traiesc personajele si politica locului e identica cu cea ridicata in slavi in Zeitgeist...si cum sa nu-ti placa? Cum sa nu iti placa cand auzi ca din cauza ca toata lumea are deja tot ce ii trebuie nu mai exista crima...cum sa nu iti placa cand vezi ca lumea nu mai are nevoie de molima aia numita religie ci de niste reguli de bun simt legate de morala si etica pentru a convietui in armonie...cum sa nu iti placa daca nu ai altceva de facut decat sa te bucuri de viata si de lucrurile simple...
Lost Horizon a fost la vremea lui nominalizat la multe din premiile Academiei, a castigat insa numai 2...pentru decoratii si editare. Decorurile sunt colosale, mai ales cand se ajunge in Shangri-La, aproape ca nu iti vine sa crezi ca s-a construit ceva de genul ala numai pentru film. Dar pe langa asta, ca orice film mai vechi si oarecum mai comercial, a avut cateva momente mai jenante...joaca cu machetele de avion, actingul exagerat din partea unor actori putin prea entuziasmati, cum a fost fratele personajului principal...s.a.m.d. Una peste alta a fost un film care iti da o stare de bine, te face sa te gandesti la niste chestii importante, cum ar fi calitatea vietii, cum ar fi lipsa stresului...si ne atrage atentia ca trebuie sa ignoram unele probleme ce ne macina zilele. Un film de calitate.
9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu