duminică, 6 martie 2011

Enter the Void {2009}

Ultimul film de la Gaspar Noe, regizorul filmului Irreversible sau I Stand Alone, aduce in vizor de data asta o viziune psihedelica, oarecum nou (vizual) a mortii si a vietii de dupa. In mare se bazeaza pe ipoteza ca dupa moarte iesim din corpul material, ne plimbam prin lume putin, avand grija de persoanele care inseamna ceva pentru noi, asta daca intr-adevar este nevoie si apoi ne urmam cursul firesc inapoi in ciclul vietii, prin reincarnare.
Stilul ales de a filma are un efect deosebit asupra spectatorului...drogat. Da, probabil pentru cei drogati, pentru cei sub influenta substantelor halucinogenice filmul asta are o cu totul alta latura...tot filmul e ca scena calatoriei prin timp si spatiu din 2001: A Space Odysee. Viu colorat prin saturarea culorilor, acompaniat de bine-cunoscutul efect sonor ce deranjeaza psihic spectatorul...efect folosit si in Irreversible. Dar na, chiar si pentru spectatorul normal filmul are efect. Calatoria asta ca fantoma ce observa viata de deasupra tuturor ca un suflet ce vegheaza e ceva ce multi s-au gandit si au introdus in filmele lor. Ei bine, aici e cam tot filmul numai asa...unele scene se leaga, altele nu prea.
In cele din urma e un film vid de emotie. E insa plin de nuditate si scene de sex, abuz de substante si bineinteles, cel mai cel trip dintre toate, insasi moartea care prezinta lumea in alte culori, influentata fiind de sunete si actiuni, cum se vede in final, in numeroasele scene de sex. E o viziune interesanta a unui regizor care prefera sa socheze decat sa trimita un mesaj puternic prin mai putine "cuvinte".
7/10

Un comentariu:

  1. Il am de ceva timp pe lista cu filme dar inca nu am starea de spirit necesara. Trebuie o anumita dispozitie pentru Gaspar Noe altfel pica greu.

    RăspundețiȘtergere