miercuri, 4 ianuarie 2012

Le corbeau {1943}

Suspans si intriga, mister si paranoia...sunt doar cateva din elemente prin care se incepe un review la un astfel de film...si formularea e identica pretutindeni. Da, filmul e foarte bun, din cam orice punct de vedere...de la acting la scenariul complex si ba greu, ba usor de urmarit. Pana la urma nici nu am stiut cu siguranta cine a fost creierul din spatele acestor intamplari ciudate...
Ce intamplari, va intrebati (cel mai probabil nu)...pai: in acest mic oras/sat/ce-o fi linistea nu mai este la ea acasa. De un timp fiecare om important sau chiar simplu cetatean primeste aceste scrisori ciudate, toate personalizate, prin care se ponegreste numele destinatarului sau a unui alt important, de cele mai multe ori acesta este doctorul ginecolog al orasului, dr. Germain. Cauza pentru care este vizat e ca umbla vorba ca ar fi ajutat la "crearea" ingerasilor din cer. Mame disperate care au acus copii nedoriti il cheama pe domnul Germain sa le scape de un stres. Acum cineva, prin intermediul acestor scrisori doreste expulzarea sau condamnarea doctorului pentru faptele sale. Oamenii in schimb se intorc sa caute "Corbul", cel care se semneaza in acest scrisori si se porneste astfel o ancheta minutiuoasa unde se cauta profilul psihologic al faptasului...deci psihologie la greu aici.
Interesant de urmarit diferitele personalitati ale personajelor, diferitele tertipuri in numeroasele personaje. Pana la urma e ca un film unde s-a intamplat o crima si se cauta vinovatul si astfel si noi, ca spectatori, participam la cautare si incercam sa vedem "dupa" fiecare personaj...de la cel mai evident, care bineinteles e nevinovat, pana la cel mai ascuns, adica poate chiar victima mentionata in fiecare scrisoare, doctorul.
Pana la urma misterul se desluseste si e cum nu a crezut nimeni...dar nu spun, hehe. Face parte din farmecul clar al filmului. Un film facut cu cap, facut cu atentie la detalii si in special la caracterizarea personajelor, Clouzot a facut o treaba foarte buna la acest capitol.
9.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu