sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Malcolm X {1992}


Am stat 3 ore si un sfert sa ma uit la viata acestui om. Acest om care a primit o desciere atat de minutioasa in filmul lui Spike Lee, care a avut si el un rol micut, inca oricine vede acest film poate sa isi faca propria descriere asupra omului Malcolm X. A fost un om cu o gura bogata, un om inteligent, dar care in fond se lasa prea usor influentat.

Prima data chiar de la prietenul sau, Shorty, prin felul cum se imbraca si cum se comporta...a adoptat o tinuta care il scotea in evidenta pentru ca asta a vrut sa fie toata viata lui, in centrul atentiei, si dorinta lui s-a indeplinit. Dupa Shorty a urmat un mafiot sub a carui aripa a crescut intr-un om mai respectat dar cu o gura prea bogata si asta din nou ii pune viata in pericol. Dupa asta, in inchisoare cineva ii spala mintea cu bullshitul (ca sa ne fie clar, orice religie mi se pare bullshit...) numit islamism...un islamism extrem pe care l-a adoptat rapid pentru ca cineva de acolo avea o limba de sarpe si o canta atat de dulce pentru urechile personajului nostru principal...
Datorita acestor invataturi si-a adoptat stilul de viata, insa si mai departe s-a razgandit din cauza ca avea prea multa incredere in multi oameni. Mie nu mi s-a parut ca aici s-a prezentat viata unui om puternic cu o opinie de fier ci viata unui om usor de influentat care avea o gura mare si un vocabular bogat (asta pentru ca a copiat intreg dicitionarul cat a fost in inchisoare)...viata unui om usor de dus cu vorba, pana si sotia lui, cu putina convingere, a reusit sa-i schimbe perspectiva in bine pe cand el a fost orbit cu voia lui...din aceasta cauza nu cred ca a fost prea inteligent ci a fost smecher, ca toata viata lui...
A ales calea cea mai sigura, cea mai buna spiritual si monetar insa in partea a doua din viata lui a uitat de cea monetara. Si-a dus invataturile pana in tara de origine si acolo iar s-au schimbat opiniile...nu stiu. Cand vad atat de multa naivitate si razgandire in capul unui om credibilitatea lui scade in ochii mei cat si in cei ai oamenilor lui...asta nu s-a intamplat din cauza ca perioada istorica a fost favorabila revolutiei rasismului si in tara aia, imatura din acest punct de vedere, schimbarea s-a produs in sfarsit.
Oricum, filmul este o realizare si 3 ore si au trecut destul de repede. Spike Lee este un regizor excelent si mi-a arata nu numai cu filmul asta. Denzel Washington a jucat asa de bine incat m-am mirat ca nu a castigat si nici macar rolul lui Al Pacino nu mi s-a parut ca a fost mai bun decat asta...dar na.
8.2/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu