marți, 31 ianuarie 2012

Take Shelter {2011}

Nu stiu cine e tipul asta...Jeff Nichols dar a scos aici o drama rara, matura si bine pusa la punct...

Nu e ca si cum Nichols ar fi vreun pustan dar e tanar in aceasta industrie si tanar relativ cu alti regizori care chiar si la o varsta inaintata tot prostii de filme scot. Aici s-a prezentat o drama profunda despre un om care e bantuit de propria sa minte si vise. Incontrolabila a ajuns viata lui cand aceasta psihoza ajunge sa ii dirijeze viata. Pe de o parte poate interpreta visele ca un soi de avertisment, dar fiindca mama lui a fost diagnosticata la vreo 30 de ani cu schizofrenie paranoica ajunge sa creada, inevitabil, ca si el poate sa aiba boala.
Spre deosebire de conceptiile noastre precedente nu toti redneckşii sunt prosti. Cel putin Curtis (jucat bine, dar nu foarte bine de Michael Shannon, unul din actorii foarte buni ai Hollywoodului dar care din pacate e putin exploatat) asa ni se prezinta...ca un tanar rational care ia fiecare eveniment asa cum se desfasoara. Ideea e ca il judecam ca un om sanatos la cap sau cu superficialitate si il privim ca un nebun...
In schimb, scenariul si regia lui Jeff Nichols a fost atat de bine construita incat pentru o clipa nu l-am vazut pe Curtis ca fiind portretul unui om nebun ci portretul unui om care are doar o presimtire si desi aceasta ii poate distruge familia si viata, poate fi realizata atata timp cat are sprijinul celorlalti...insa din moment ce unii il pot privi ca pe un om ce a pierdut fraiele vietii acest lucru nu se intampla. Este dat afara de la slujba, sotia mai are putin si il paraseste pana cand acesta se deschide ei in legatura cu problemele lui, prietenul sau il "ajuta" la sublinierea faptului ca toata lumea il crede nebun, s.a.m.d.
Pana la urma cum poti sa explici ce traiesti ca fiind ceva ce are legatura cu realitatea? Nu poti. Nu poti decat sa privesti obiectiv si pe ansamblu...nimic nu e cum pare initial. A fost o drama psihologica foarte buna dar nu as spune ca e deosebit de memorabila si nu stiu ce efect o sa mai aiba peste un timp...si nici cat o sa-mi amintesc din ea.
8.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu