joi, 12 ianuarie 2012

Bir zamanlar Anadolu'da {2011}

Once Upon a Time In Anatolia
Mi-e greu sa-mi gasesc cuvintele cand mai dau peste o astfel de drama. Mai intai sa povestesc cateva ceva ca apoi sa intram in amanunte...

Filmul pare inca de la inceput unul procedural...cum e "Anatomy of a Murder", "Politist, adjectiv.", "Zodiac", "Stray Dog", "High and Low". La fel ca acestea are si filmul de fata acelasi aer de meticulozitate si o asemanare izbitoare cu filmul nostru, romanesc. Nu din cauza stilului pentru ca regizorul turc Nuri Bilge Ceylan ("Three Monkeys") nu alege sa faca cadre lungi si lalaite cum le face regizorul roman, in purul stil al cinemaului romanesc de dupa revolutie...nu. Nici cadre antrenante nu vedem ci alegerea unor cadre superbe care impreuna cu luminile farurilor fac niste tablouri rar intalnite. Pe mine m-au lasat uitandu-ma la fiecare coltisor din cadru pentru ca tot a fost capturat cu atentie si planuire meticuloasa inainte.
Si ca de fiecare data, cand natura face parte din imagine intr-o asemenea masura nu se poate sa nu ramai putin uimit...folosirea fulgerelor naturale, vantul, ploaia. Pare a fi un western modern si chiar este..seriful cu ajutoarele sale, doctorul si avocatul, toti urmand directiile suspectului pentru gasirea unei victime a acestuia. Aceasta cautare nu a fost plictisitoare ci inca o piesa din puzzle pusa la locul ei. Pe masura ce acestea se aseaza, in aceeasi masura ni se arata natura oamenilor din cadre. In principal sunt vizati 3 oameni...politistul, doctorul si procurorul.
Politistul este calm la inceput, rabdator fata de suspect, dar incet-incet, pe masura ce tot se deplaseaza de la un punct de interes la altul frustrarea creste si impresia ca suspectul isi bate joc de el si de intreaga sa meserie creste. Doctorul este un personaj incomplet, nelalocul sau, ce isi iroseste tineretea fara sa iubeasca, e deprimat si fara un rost...de unde si alegerea din final pentru a-si arata scopul dar si puterea sa. Procurorul este un om bantuit de o poveste de groaza...desi se refera la femeia din povestea lui ca sotia unui prieten stim de la bun inceput ca era vorba de sotia lui. Impreuna cu doctorul incearca sa afle de ce a murit "subit"...a aflat si e un deznodamant ce il condamna.
Filmul e foarte interesant si merita timpul nostru in totalitate. E interesant in mod special pentru noi ca acestia se intalnesc cu aceleasi probleme ca ale noastre de acum cativa ani...masinile ni s-au imbunatatit, facilitatile din spitale s-au innoit si ele desi in unele sunt sigur ca au ramas ca in acest film. Ca popor ne regasim in multe aspecte din cele turcesti, nu numai in unele cuvinte din limba lor.
9.25/10

Un comentariu:

  1. "Ca popor ne regasim in multe aspecte din cele turcesti, nu numai in unele cuvinte din limba lor". Subscriu! Bun film, btw! L-am vazut si eu acum vreo cateva zile si vreau sa mai vad si "Uzak" cu "3 Monkeys" de la stimabilul don rejizor.

    RăspundețiȘtergere