luni, 7 iunie 2010

Üç maymun {2008}

Three Monkeys

Desi trebuia sa il vad in preajma filmului Nefes, l-am tot amanat din motive inca necunoscute. Dar, asteptarea nu m-a rasplatit cu nimic deosebit. Filmul e foarte dogmatic insa singurul punct forte este imaginea.

Povestea unei familii a carui necaz incepe o data cu necazul unui (practic) necunoscut. Tatal familiei lucreaza pentru un politician care nu prea le are cu politica...adica el incearca sa lucreze curat, pare ca are intentii bune dar singurul gand al sau este probabil la profit dand impresia ca e mai mult un om de afaceri decat un politician. Eh, cu acest gand insa, ca el ar vrea sa fie politician, isi indeamna angajatul, soferul sau, tatal familiei de mai sus, sa intre in inchisoare din cauza propiei sale prostii.

Evident, de dragul intrigii, acesta face ce zice seful, ca acesta sa-si continua ascensiunea politica, care la scurt timp dupa plonjeaza. Sotia amaratului care intra in inchisoare se incurca cu terchea-berchea asta de politician si, din cauza unei nevoi financiare aceasta se culca cu el. Chiar asa , femeie, aia ajuns? Amaratul tau de sot pierde noua luni din viata pentru seful sau ca tu sa te culci cu ticalosul care l-a bagat acolo? Nu numai ca meriti ceea ce primesti dar a fost prea bland cu tine. Fiul lor este ochii lu ta-su cat el e in inchisoare, dar nu zice nimic...

Cele trei maimute sunt chiar ei, incapabili sa comunice omeneste unul cu altul, actionand din instinc, fiecare din ei fiind una din maimutele din imaginea in care una isi acopera ochii, alta gura si alta urechile. Fiecare asumandu-si un rol, dar simbolic, fiecare fiind incapabila de rationament uman si/sau conversatii mai lungi de 5 minute. Sunt o familie auto-distrugatoare, formata din oameni incapabili sa-si tina in frau propriul destin. Se incurca cu alegeri proaste ce mai tarziu au efecte devastatoare.

Si totusi, parca trebuia sa i se spuna Four Monkeys...afaceristul a jucat un rol crucial si important in tot haosul asta calm ca de inainte furtunii (la propriu) din final.

7.4/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu