duminică, 27 iunie 2010

Brooklyn's Finest {2009}

Pe langa faptul ca e un thriller politist foarte misto si eficient, filmul mai ridica si cateva probleme morale de mare valoare educatioanala si problematica.

Pentru unul din ei, cel jucat de Ethan Hawk, un ofiter de la brigada anti-drog, problema complexa pe care o traieste are un raspuns simplu insa periculos. Fura banii de la drogati atunci cand ii aresteaza (si atunci cand are sansa) cu riscul de a fi impuscat. O face din dragoste pentru familie, o face pentru ca isi pune viata in pericol si salariul mizer pe care il primeste nu ii aduce un trai suficient incat sotia lui sa poata trai sanatoasa, la propriu...e trista situatia lui, dar nu e singurul care traieste asa si nu toti fac ce face el. Rasplata pentru faptele lui e dreapta...desi moral, ceea ce face el, e discutabil. Hawk a jucat intens, directionat foarte bine de regizorul Antoine Fuqua.

Pentru altul, jucat de Don Cheadle, e corect sa-si toarne prietenul sau bun ce-l cunoaste de ani de zile, ce-i drept criminal, pentru a primi o slujba la un birou, slujba care o cauta de ani pentru a iesi de pe strazile mizerabile ale Brooklynului? Pana la urma, ceea ce vor superiorii sai se intampla oricum din cauza ca au avut noroc...dreptate nu s-a facut si cauta acum razbunare. Razbunarea vine stramb cand destinul intra in joc.

Pentru pensionar, cel jucat de Richard Gere, anii grei de politie au lasat o amprenta pe comportamentul sau atat de adanca incat a ajuns sa creada ca a fost politist degeaba. Strazile sunt tot, daca nu mai, periculoase...munca sa nu este primita cu lauda. Anii dati politiei sunt ignorati. Cu siguranta acest film nu pune stralucire pe meseria de politist, o meserie mult prea dura si nemiloasa pentru ca cineva sa poata sa ii aduca ceva bun. Asta e atmosfera generala a filmului, intunecat, brutal si violent, un film taios si nemilos.

7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu