miercuri, 30 iunie 2010

Die Blechtrommel {1979}

The Tin Drum

Film german surprinzator. Ce sa zic, m-a lasat putin uluit...povestea in primul rand e deosebita, plina de morala si lectii de viata. Urmarim in prim plan viata lui Oskar, un baiat care a hotarat sa nu mai creasca. Se uita in jurul sau, chiar si la varsta sa frageda, si vede ca oamenii maturi au numai probleme si fac numai greseli. Factorul ce i-a declansat dorinta de a ramane mic a fost dragostea interzisa si secreta dintre mama lui si varul acesteia.

Si culmea, cel mai probabil, el e rezultatul celor doi...multe indicii ne directioneaza spre concluzia asta desi nu este spus niciodata direct cine este, cu adevarat, tatal sau. Talentul micului Oskar nu se limiteaza doar la batutul tobei, actiune care l-a facut faimos in tot orasul ci si tipatul sau distrugator. Acest tipat poate fi simbolic pentru revolta sa acuta fata de ce vede in fata ochilor. Anii trec, Oskar ramane acelasi, insa de mic avea o privire plina de maturitate si critica pentru cei din jur.

Oskar a fost un baiat care a preferat sa nu devina responsabil de nimic, sa nu creasca si sa se maturizeze incomplet, avand deseori rabufniri infantile desi ajunsese deja la varsta adolescentei. Oskar a fost un simbol al inocentei, maturitatii in ambalaje surprinzatoare si frica. Actiunea filmului are loc inainte si in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Oskar putea fi recrutat, daca era normal, insa a ales sa-si serveasca tara distrand-o pe front.

Un film interesant, complex, derulat pe vreo doua decenii, prezentand o lume pe care putini o stiu in detaliu. Germania inainte WW2 si reactiile oamenilor fata de Hitler. Bineinteles, nu e singura chestie, filmul are 2 ore si...si are multe de povestit.

8.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu