miercuri, 16 iunie 2010

Gegen die Wand {2004}

Head-On

Am intrat fara asteptari, stiind doar ca e regizat de Fatih Akin si am fost placut surprins. Adica na, nu am plecat dupa vizionarea cu senzatia ca e un film extraordinar de bun dar e satisfacator ca un film ce prezinta un stil de viata ca in filme. Povestea e interesanta si destul de complexa avand in vedere ca e vorba despre doar doi oameni.

Un ratat trist de vreo 40 de ani, isi bea si drogheaza viata, traieste in mizerie si isi da seama rapid ca nu are de ce sa traiasca. Destinul insa functioneaza in moduri neasteptate. Langa el, prin spital vedem alt suflet, de data asta feminin, care, la fel ca protagonistul, a gasit taierea venelor o buna cale de a scapa de viata condusa mai mult de parintii ei...bine ca nu stia cum s-o faca. El nu mai vrea sa traiasca, sotia sa a murit, dar tipa de vreo 20 de ani vrea sa traiasca, dar nu in felul asta de acum. Ea are o solutie indrazneata pentru problema ei si gaseste in sinucigasul trist o rezolvare rapida.

Acum, ca povestea atrage atentia conteaza cum e construit. Probabil e punctul forte al filmului, Akin fiind - acum sunt convins - un regizor tanar dintre cei care merita urmariti. Are doua ore filmul si probabil da impresia ca se taraie pe alocuri insa mi s-a parut ca fiecare minut a avut ceva de zis si mult din prima jumatate e foarte amuzanta desi probabil nu trebuia sa fie. Sunt destine tragice care si-au impacarea, si-au intalnit scopul desi nu este ce si-au propus. Ea era tanara si el era indragostit, din nou, ceea ce s-a petrecut in final nu a fost deosebit de previzibil, dar e mai real. Previzibil ar fi fost daca se termina in stil Hollywoodian...si bine ca nu s-a terminat asa. S-a terminat ca si cum vedeam povestea desfasurandu-se in fata noastra, fara perdele si fara fum.

8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu