luni, 7 iunie 2010

Safe {1995}

Interesant film...incearca si reuseste la un anume nivel sa atinga subiecte sensibilie care s-au gasit si probabil inca se mai gasesc in lumea moderna pe care o traim...

Unii, desi supravietuiesc bine mersi ani intregi, desi au motivatia necesara sa traiasca viata simpla/complexa pe care o au...la un moment dat, cum este si personajul lui Julianne Moore, motivatia dispare si devine o leguma. Devine hiper-sensibila la viata, la tot ce implica asta, e ca si cum subconstientul si sistemul imunitar isi comunica secretele iar sistemul imunitar devine si el depresiv cum e subconstientul. Acum...eu nu pot sa spun ca stiu asemenea cazuri in realitatea din tara asta, pentru ca pur si simplu nu exista.

O astfel de problema se gaseste fara echivoc numai in tarile in care asa ceva este permis si neprejudecat. Un om perfect sanatos nu se poate inbolnavi pe zi ce trece decat daca e ceva psihic. Daca situatia se agraveaza insa ca personajul este extrem de bolnav si boala lui nu se justifica prin o boala a mediului...e ridicol. Totul tine de stresul ce l-a adus viata lejera care o avea personajul si hiperbolizarea fiecarei greseli minuscule...sau a face din tantar, armasar. Gandirea asta e neproductiva si irationala insa sunt oameni care nu numai ca profita de pe urma unor astfel de cauze pierdute insa persoanele care cica le iubesc le intaresc opiniile in loc sa zica ca sunt bolnavi mintal. O serie de electrosocuri ii trezeste la viata, garantat.

Cu toate astea, filmul e interesant, te face sa iti deschizi ochii fata de unele chestii in comportamentul uman...te face mai rece, mai calculat...te face sa nu inghiti orice prostie pe care o zice cineva. In acelasi timp vedem si partea aceea americana care nu vrea sa fie mediatizata. Partea aia plina de prosti care fac o imagine proasta tarii. Cum e ratatul ala care tinea discursuri "bolnavilor" insa el statea pe varf de munte intr-o ditamai casoaia. Ipocrizie si profit de pe urma naivilor.

Sincer, nici nu stiu de ce l-am vazut. L-am luat cu un motiv, iar motivul l-am uitat. Nu a fost un film prea grozav doar ca subiectul a fost (pentru a treia oara) interesant...dar atat.

7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu