vineri, 11 iunie 2010

Lust och fägring stor {1995}

All Things Fair

Film cu tupeu, film cu coaie. "Toate lucrurile frumoase" se petrec in 1943 cand Europa era in razboi, asta este si un pic ironic dar discutabil daca ceea ce se intampla in film chiar este frumos. Din punctul de vedere al partii masculine, ceea ce se petrece in film e un vis frumos sau o realizare ca asa ceva nu se intampla aproape niciodata in realitate. Un elev de vreo 15 ani, pe nume Stig, la fel ca misteriosul sofer al emisiunii Top Gear, se indragosteste incet dar sigur de profesoara lui de engleza. Si iaca asa incepe aventura lor dar si a noastra, a spectatorului...

Iubirea lor, desi interzisa, este descoperita de sotul profesoarei dar pentru ca la randul lui nu e cel mai bun sot, deseori beat si infidel, aproba relatia pustiului minor cu sotia lui de 37 de ani. Ba mai mult, cei doi devin prieteni. Inevitabil insa si total previzibil relatia celor doi nu aduce decat rau mai departe...asta pentru ca pustiul descopera ca exista dragoste si la varsta lui desi el avea impresia ca are nevoie de cine matur si intelept si ea de ceva naiv si inocent.

Filmul a avut tupeu din cauza ca a prezentat ce a prezentat insa mi-a dat impresia gresita fiindca am crezut ca e facut intr-un deceniu mai in trecut decat cel in care e facut. Nu stiu de ce, dar mi-a dat impresia ca e facut prin anii '80 sau chiar sfarsitul anilor '70...ceea ce ar fi avut un impact mult mai puternic decat ceva prezentat in gloriosii ani '90. Cu multe nu te alegi dupa vizionare decat cu o poveste buna, spusa bine dar si cu o realizare mai mult decat reusita, dand ea impresia ca e simpla. Asadar, nu mi-a lasat o impresie prea puternica...nu m-a uimit vreun aspect particular al sau.

Jocul actorilor a fost mai mult decat decent pentru nivelul european, oferind, din nou, lectii celui american...dar asta e de asteptat. Ultimul film al regizorului filmului precedent si probabil ultimul care il mai vad de la el.

7.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu