miercuri, 16 iunie 2010

Neokonchennaya pyesa dlya mekhanicheskogo pianino {1977}

Unfinished Piece for the Player Piano

"Piesa neterminata pentru pianul mecanic" al lui Mihalkov e o surpriza placuta tuturor celor care le place drama ruseasca si rusescul orice.

Dupa o piesa a lui Cehov filmul trateaza iubirea la un nivel care ii face pe protagonisti sa se intoarca in timp la perioade mai simple, la perioade in care credeau ca totul e posibil si totul se poate indeplini. Desi atmosfera e autentica si desi actorii joaca exemplar nu m-a convins in totalitate pentru ca na, nu m-a atins la coarda sensibila. Personajul principal masculin mi s-a parut total antipatic si arogant, desi criza de varsta medie prin care trece e evidenta si dureroasa pentru oricine o vede, chiar si dintre ceilalti invitati la casa colonelului batran care tot adoarme. Nikita joaca rolul unui doctor care isi uraste slujba pentru ca nu ii permite sa fie el insusi, isi uraste pacientii si nu are tragere de inima in directia asta deloc.

Tot filmul e despre regrete si destin...despre sansele secunde si mai ales, interactiune umana. Si chiar si asa nu m-a convins...nu m-a parut real, teatralismele fiind totusi prea evidente, teatralisme care nu au fost inlocuite cu ceva cinematografic in adevaratul sens. Camera iarasi nu are un joc prea complex ci prefera sa stea la marginea actiunii si sa cuprinda cat mai mult din actiune, asa cum e si in teatru. Ma gandesc totusi sa pastrez filmul ca poate ii mai acord o vizionare in viitor. Deocamdata:

8.4/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu