luni, 15 aprilie 2013

A tanú {1969}

The Witness
As pune cu siguranta filmul asta pe lista filmelor ce trebuie vazute de pusti nascuti dupa revolutia din '89 pentru a intelege ce a insemnat comunismul. E o caricatura atat realista cat si extraordinar de comica in prostia ei. Pentru un moment ma gandeam ca fac ungurii o satira in legatura cu sistemul nostru condus de Ceașcă.

Putem sa vedem aici pus intr-un cadru atat de amuzant de ce nu a mers sistemul. Acesta era condus la cam toate nivelele de niste incompetenti idioti, pentru a fi usor de manipulat de oameni care sunt si ei idioti la randul  lor, dar sunt pusi in postura de putere ca asa le-a venit randul si asa a ramas. Nu aveai ce sa faci. Asa e si cazul lui Pelikan. Din inchisoare ajunge sa aiba grija de un parc de distractie pentru a-l face mai socialist, din inchisoare ajunge sa aiba grija de o livada de portocali care ajunge sa faca o singura portocala. Din inchisoare ajunge sa aiba grija de o piscina si se leaga de un general chiar in prima ora de conducere. Incompetenta pe toate randurile...un sistem prost gandit si prost condus pentru ca daca e sa fim obiectivi, comunismul este, pe hartie, o ideologie ce ne aduce pe toti la egal din punct de vedere material.
Problema este ca cei de la putere vedeau mai mult potential intr-un idiot care facea ce i se spune decat intr-un om inteligent care putea aduce avansuri in acel domeniu dar in acelasi timp, acel inteligent putea sa faca ceva in legatura cu prostia din acel sistem si astfel sa-l distruga din interior. Presupun ca asa s-a intamplat la revolutie insa l-au inlocuit pe prost cu un prost asemanator care a transformat Romania intr-o tara ce favorizeaza capitalistii.
Filmul e un comentariu asupra intregului regim comunist din Ungaria si e stupefiant de amuzant. Adica are momente cand iti da impresia ca te uiti la un film cu prosti si toate astea s-au intamplat, la un anumit nivel, in realitate...iti da impresia ca te uiti la un film parodie...desi satira nu e departe. M-a socat si amuzat...in acelasi timp, daca e posibil asa ceva.
8.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu