duminică, 7 aprilie 2013

Sinister {2012}

Sinister nu e genul obisnuit de film horror cu monstri sau creaturi mistice. Am avut noroc ca am avut parte de o familie in care tatal era un cunoscut scriitor de romane detective, facute dupa cazuri reale...cazuri pe care intr-un fel el le-a rezolvat cu cercetarile facute pentru roman.

Aici s-a gandit ca a dat lovitura dupa ce a descoprit in podul casei in care tocmai se mutase o cutie cu un proiector de Super 8 si 5 filmulete deranjante. Are o atmosfera pelicula de super 8...o atmosfera deosebita, natural infricosatoare, nefireasca, chiar si cand se filmeaza filmulete de familie...nu e de mirare ca e folosita atat de mult in filme de acest fel. Atmosfera si cu ce a fost filmat pe ele...fiecare macel mai interesant decat celalalt. Nu zic care si cum doar ca primul e probabil cel mai interesant...cel care e pus ca generic de inceput. Spanzurarea a patru oameni cu ajutorul unei crengi imense din acelasi copac folosita in scop de contra-greutate. Ingenioasa treaba.
Am zis ca nu e tocmai genul obisnuit de horror. Asta pentru ca se bazeaza foarte mult pe actingul lui Ethan Hawke. Reactiile lui si nelinistea interioara acompaniata si de cautarea faimei sau macar un gust al trecutului cand a reusit sa scoata un best-seller fac din el un personaj destul de complex unde un horror psihologic e  realizat calumea. La fel, frica este cimentata in psihicul sau o data cu vizionarea fiecarui filmulet din cele 5. Cu fiecare, stie ca e mai aproape de adevar si intr-un fel mai aproape de pericol asa cum vedem prin prezenta gradual mai semnificativa a "pericolului". Atmosfera generala a filmului a fost intunecata, chiar si in plina zi, asta datorita locatiei casei in care se intampla actiunea...undeva prin mijlocul padurii...asta a ajutat mult mai mult prin frustrarea ca imaginea nu era tocmai ca lumea, poate pentru a acompania acel super 8 cat mai bine.
Asadar un horror psihologic interesant cu un plot-twist bun pentru genul asta. Ma asteptam totusi la ceva putin mai bun.
7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu