marți, 16 aprilie 2013

Margin Call {2011}

Imediat dupa ce a inceput criza in toamna lui 2008, au inceput sa si apara documentarele care explicau ce s-a intamplat...de unde a inceput totul si de ce. Aparent s-a mai intamplat si in trecutul apropiat dar nu la o asemenea anvergura.

Filmul urmareste 24 de ore din viata primei banci fictive care a dat drumul la criza economica cea mai recenta si cea mai dura din '29 incoace. 24 de ore care incep cu descoperirea prapastiei, urmata de caderea succinta ce a patit-o banca respectiva, sau casa de investitii sau ce o fi firma aia. Dar asa cum mi-am imaginat, totul a stat in niste cifre de pe un monitor...totul s-a bazat pe un model, esantion...pe un tipar, un trend, o tendinta. Totul s-a bazat pe risc si pe faptul ca piata e saturata de produse si nu mai are nevoie nimeni sa cumpere nimic.
Evident, cei care au parasit primii corabia care poate se scufunda, poate nu, au profitat de situatie si practic au furat banii unor fraieri dispusi sa cumpere ceva considerat de valoare. De asta a fost asa de meschin personajul lui Jemery Irons, de asta multi de aici erau oameni o.k. dar care isi faceau meseria...si asta nu insemna decat ca trebuie sa vanda ca firma sa continue.
Criza s-a format pe baza unei presupuneri, nu pe a unui fapt real, nu pe ceva palpabil, usor de inteles. "For all intents and purposes" a fost doar un fragment in imaginatia cuiva ce a s-a transformat in paranoia si astfel s-a produs o reactie in lant inevitabila. Sau poate era timpul sa coboare valoarea banului, sa mai coboare valoarea bogatului...desi stim cu totii ca cei bogati se fac mai bogati, iar cei saraci si mai saraci...si filmul tocmai asta arata. Cine a fost destept si a avut in echipa lui un "rocket scientist" a putut sa afle raspunsurile inainte tuturor si astfel s-a facut si mai bogat...
E un film care exploreaza destul de bine, prin scenariul bine structurat, cum se desfasoara masurile de siguranta a unei firme masive apropiata de faliment. Vedem jocuri de culise care ne sunt greu de imaginat, nestiind toate rotitele (si cum functioneaza) din aceasta masinarie de invartit bani. Kevin Spacey a fost bun, Jeremy Irons, Zachary Quinto, Demi Moore si Paul Bettany au fost si ei la inaltime...toti ajutand la construirea unui film interesant despre o problema reala...or is it?
7.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu