joi, 1 ianuarie 2009

Billy Elliot {2000}

Un film frumos despre perseverenta, hotarare, curaj pentru a depasi situatii familiale dureroase si pentru o eliberare sufleteasca.
Deci il avem pe Billy un baiat dintr-un oras din Anglia a carui mama a murit acum foarte mult timp. Acum, traieste impreuna cu tatal, fratele si bunica sa...tensiunea in familia asta se observa din start datorita personajelor bine jucate de catre cast si bine definite de catre scenaristi. Fiecare personaj, in special Billy, este complex, insa credibil, real...astfel cel care vizioneaza filmul se poate regasi intr-un personaj sau altul.
Billy alege la un moment dat, la varsta de 11 ani, sa plece din orasul asta in care greva minerilor este in floare si de cele mai multe ori se iese cu batai violente si sangeroase intre politie si grevisti, dar vrea sa scape si de familia sa care nu ii intelege noua alegere. Pana intr-un moment Billy era un boxeor, sau cel putin, asta a inceput sa faca o data, insa era foarte slab la chestia asta si si-a dat seama ca singura modalitate prin care isi poate exterioriza frustrarile insa reprezinta pentru el si biletul spre Londra, ar fi sa danseze...si nu orice fel de dans ci tocmai baletul. Ei bine, nu va ganditi ca o ia de acum pe carari gresite si vedem povestea unui pusti ce devine homosexual datorita faptului ca face balet, nu...este criticat de catre cei din jur ca na, nu e un sport tocmai macho, insa persevereaza si profesoara lui, jucata foarte bine de Julie Walters (mama lu Ron din Harry Potter), vede in el un talent adevarat.
Momentele dramatice sunt puternice, comedia englezeasca e simtita si nu prea si subiectul e unul din care se poate invata...
Filmul e foarte bun din punct de vedere tehnic...regie si in special imagine, fiecare cadru fiind ales in prealabil pentru a fi cat mai frumos sau artistic. Muzica ajuta enorm in filmul asta, copiind emotiile actorilor si cuvintelor...insa actingul este deasupra tuturor, uimiti fiind de talentul lui Jamie Bell, deja un actor recunoscut in Hollywood in special datorita rolurilor sale in filme independente unde actingul e de cele mai multe ori punctul forte.
8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu