miercuri, 28 ianuarie 2009

M {1931}

Ce alta imagine as putea sa pun, din filmul asta genial, decat aceea in care un criminal este, efectiv, etichetat ca fiind unul, lucru pe care il realizeaza si el fix in acelasi moment? O sa va amintiti filmul asta pentru intotdeauna...e genu ala de film care se imprima imediat ce e vizionat din cauza impactului emotional pe care il are dar si datorita povestii excelent povestite...
Peter Lorre in, probabil, cel mai bun si cunoscut rol al sau si de nu, rolul ce l-a facut cunoscut, hranindu-se apoi de pe urma acestui rol pentru a-si face viata in California, in Hollywood, devenind astfel una din cele mai cunoscute fete din cinematografie...de parca o astfel de fata are nevoie de prea multa publicitate...numai uitati-va la ea.
Nu exista un singur personaj placubil in filmul asta, nici mamel care isi pierd copii, nici politistii care isi fac treaba cat mai bine posibil, nici interlopii care fac un bine, nimeni...poate numai copiii inocenti ce sunt adevaratele victime...De ce? Pentru ca trebuiau sa aiba mai multa grija de copiii lor, pentru ca nu trebuiau sa lase sa se intample ce s-a intamplat in primul rand, pentru ca oricum au facut acel bun pentru interesul lor propriu...pana si copilasii, daca stau si ma gandesc trebuiau sa nu vorbeasca in primul rand cu strainii...dar asta e tot treaba parintilor.
Toata lumea joaca personajul negativ...toata lumea arata dorinta animalica de a-si face singuri dreptate, cu toate ca trecutul ramane in trecut si nu poate fi schimbat...ajungi in discursul dureros din final sa il intelegi pe criminal, sa ii intelegi pofta nestatornica, dorinta nestapanita de a satisface o dorinta pentru a incetini un chin...o marturisire cumplita, tragica.
Regia apartine lui Fritz Lang si e foarte fresh pentru ziua aia, revolutionar chiar cu cadre ce folosesc foarte bine "macaraua" din studio, trecand de la un loc in altul destul de "bumpy" insa se vede ca se incearca a face un cadru banal nitel mai interesant...lumina e si ea folosita sfinteste ca doar e si putin film-noir. E un film foarte bun care arata natura adevarata a oamenilor...tragica.
Rusine sa imi fie mie ca l-am vazut de abia acum...
9.75/10

2 comentarii:

  1. Ce i-ar fi trebuit filmului astfel incat sa sara de la 9.75 la 10? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Un acting mai real, poate...
    Dar oricum e de 10. Insa ca sa fie de 10 trebuie sa-mi placa de innebunesc...

    RăspundețiȘtergere