vineri, 16 ianuarie 2009

Frost/Nixon {2008}

Un film destul de important...atat prin relevanta constanta pe care o are pentru omenire si firea ei cat si relevarea atat de spectaculoasa a unui personaj istoric intr-un mod atat precis, oferindu-i in acelasi timp si o doza imensa de umanitate, aceasta dezvaluind un om complex, greu de descifrat, dar ale carui fapte vorbesc mai multe despre el decat propriile sale cuvinte...deseori regizate si alese cu grija. Nixon este starul acestui film, jucat excelent de Frank Langella, care a primit deja doua nominalizari si la Globul de Aur cat si la Premiile Bafta de anu asta.
Mi-a placut cam tot filmuletul, cu toate ca nu l-as numi unul excelent sau pe care l-as recomanda la oricine...e o drama politica asa ca celor care stiu ca acest gen nu le surade nici sa nu mai incerce, cu toate ca filmul are puterea sa-i razgandeasca. Totul e foarte bine facut: regie, scenariu, imagine, pana si machiajul si parul ajuta la intensificarea atmosferei anilor '70 (1972-1973).
Regizorul acestui film este renumitul Ron Howard care a mai regizat filme ca: Cocoon, Apollo 13, Edtv, How the Grinch Stole Christmas, A Beautiful Mind, Cinderella Man si mai noul (relativ) The Da Vinci Code...deci de 2 ani nu a mai scos niciun film. Ceea ce ii bine, pentru ca inseamna ca a stat mai mult la un film, studiindu-i potentialul si sper, se gandea cum sa-l faca mai bun din orice punct de vedere. A reusit cu Frost/Nixon sa faca o biografie interesanta, tensionanta, reala (ceea ce de mult ori nu e cazul in Hollywood), rapida si in special excelent scrisa.
In ea e vorba despre interviurile lui Nixon ce au avut loc dupa ce a demisionat din functia de presedinte al Americii, interviuri ale carui autor e un prezentator cunoscut de talk-showuri si concursuri televizate...adica ceea ce vroia publicul insa nu ceva de mare importanta. A facut show-uri in Anglia, America si apoi in Australia si avea oarecum o statura de celebritate, dar una care nu putea fi luata in serios cand vine vorba de chestii serioase...asa ca stirea cum ca el vrea sa ia cel mai important interviu al deceniului a venit ca o surpriza pentru toti cei interesati dar in special pentru Nixon, care a vazut in primul rand o modalitate de a face multi bani, usor.
Perechea Frost/Nixon ne ofera o lupta ale personalitatilor cum rar vedem pe ecranul cel mare sau oricare alt fel de ecran, o lupta ce are atatea batalii cate interviuri sunt, batalii ce sunt castigate numai de Nixon pana la cel ce conteaza...atunci cele castigate de Nixon sunt sterse din istorie pentru ca adevarata fata a lui Nixon nu este decat una corupta. Sunt mult mai multe de spus despre personaje...intr-un fel seamana una cu cealalta, ambele vor recunoastere, ambele vor sa fie amintite (cum vor ei). Unul e campionul ce isi protejeaza titlul si celalalt e tanarul ce vrea sa castige lupta pentru a-i lua locul - dar nu literalmente.
Repet, e foarte bine facut si e unul din cele mai bune filme ale anului 2008...merita vazut.
9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu