vineri, 23 ianuarie 2009

The Reader {2008}

Nu prea am ce sa spun despre film, pe de o parte nu prea exista ceva de spus mai deosebit, pe de alta parte nu mi s-a parut o poveste prea grozava sau foarte interesanta...e fundamental inca o poveste despre Holocaust si am vazut destule despre subiectul asta, unele mai interesante decat altele. Pe langa asta avem si povestea de dragoste a unui adolescent, dragoste care stim ca ramane intotdeauna in minte cand aceasta e prima din viata unui om...
Pentru el a fost si cea mai importanta si a ramas asa toata viata lui, chiar daca iubirea lui avea cu vreo 20-30 de ani mai mult. Interesant e ca actorul ce il interpreteaza pe Michael Berg cand era in adolescenta lui, David Kross, nu avea inca varsta de 18 ani cand au inceput filmarile, asa ca au asteptat ceva timp pentru a putea filma scenele de dragoste...cu Kate Winslet...
Povestea Holocaustului din film e un substrat al lui, e povestea ce ajuta la definirea personajului lui Kate Winslet, insa este si cam inutila si putea fi inlocuita cu orice altceva (pana la urma, putea sa moara si de batranete...)...dar, chiar si asa ajuta la intelegerea relatiei dintre cei doi si deznodamantul acestiea, dar chiar si asa, tot nu e prea interesant.
Singura chestie care merita laudata aici e interpretarea lui Winslet, care, in mod ciudat mi s-a parut nitel mai slaba decat cea din Revolutionary Road...aici joaca mai calm, poate ca sa arate profunzimea tristetii, dar si mai nud, probabil si asta a atras atentia academiei. Daca castiga Oscarul, il castiga pentru toate rolurile de anu asta, inclusiv cel din Revolutionary Road.
Celelalte 4 nominalizari sunt pentru scenariu...da, de fiecare data cand cineva baga pasaje din carti renumite intr-un film atrage intotdeauna atentia criticilor...dar nu e asa de deosebit si am zis, povestea, desi trista si profunda, nu e extraordinara. Inca o nominalizare pentru "Cel mai bun film"...da, vizual e foarte bun, intra in anii '50-'60 foarte bine cu detalii considerabile, maret sau grand nu e, insa se focalizeaza pe feel si look. Regie...avand in vedere ca sunt nominalizari mai puternice in aceeasi lista, aceasta e doar asa, ca sa atraga atentie asupra filmului...la fel si pentru categoria de imagine.
E un film gri, monoton despre o poveste de dragoste din Germania...
8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu