marți, 13 ianuarie 2009

Changeling {2008}

Un film incredibil. Chiar nu ma asteptam...Stiam oarecum de inainte ca Angelina Jolie face un rol incredibil si chiar il face cu brio, fiind mama firava insa puternica ce se lupta cu cea mai mare forta corupta din oras, tocmai politia. O femeie de la care, la sfarsitul anilor '20, nu te asteptai sa lupte cu atata inversunare, cu atata dragoste si pentru a-si putea recupera baiatul pierdut, insa si pentru a face dreptate ca alte persoane in situatia ei sa nu primeasca aceleasi raspunsuri nesatisfacatoare...sau solutii ridicole la probleme serioase.
Clint Eastwood asta e genial...mai anii trecuti ziceam in sinea mea despre el ca trebuie sa se retraga, sa mai lase si pe altii, dar in principal ma legam de varsta lui...pe de o parte eram ingrijorat dar timpul a dovedit ca inca nu isi face griji de asta. Varsta nu l-a ajuns decat la suprafata. In filmul asta, pe langa cel de anul asta, Gran Torino, ne ofera impreuna cu scenaristul J. Michael Straczynski, o poveste induiosatoare, puternica, terifianta, profunda si uneori socanta. La mana lui Eastwood filmele nu sunt niciodata plictisitoare sau intentionat confuze asta din cauza ca prinde excelent emotia umana pe camera dar si din cauza ca stie sa-si aleaga scenariile cum trebuie, fie le foloseste pe ale sale, care sunt excelente. Majoritatea filmelor lui Eastwood se focalizeaza ca tema pe durere si pierdere in viata insa povestile sunt diferite iar acestea au nevoie de un ochi perfect antrenat pentru detaliu si autenticitate. Nu pot sa-l laud destul pe Eastwood...cariera lui vorbeste de la sine.
Angelina Jolie, avand deja instinctul maternal intins la maxim cu nici nu mai stiu copii are, joaca, evident, perfect rolul asta. Avem chiar si cateva scene in care ne aduce aminte de prestatia de Oscar din Girl, Interrupted, unde a jucat o domnisoara sociopata la perfectiune (aproape, ca asta oricum nu exista). Nu pot sa-mi scot din cap imaginea care mi-a fost intiparita in spatele creierului, aceea a unei femei slabe la exterior, daca bate vantu mai tare o ia pe sus, insa puternica ca o fiara din otel in interior, nimic nu o opreste pentru a gasi adevarul despre fiul ei, poate doar coruptia si prostia din unii oameni. Eu sincer ii doresc un Oscar, dar inca nu am vazut toate pretendentele pe anul asta, insa tin si cu Kate Winslet, ea fiind in vizorul Oscarurilor de mult mai mult timp...avand deja, saraca, 5 nominalizari, plus ca merita.
Apoi imbinarea perfecta a intregului cast pentru a spune o poveste dureroasa...de la John Malkovich ca reverandul justitiar ce face dreptate cu ajutorul radioului...si alte cateva roluri mai mici care insa spun mult, chiar si psihopatul Gordon Northcott, jucat de Jason Butler Harner, te terifiaza pana in maduva oaselor.
In final totul se contopeste perfect si primim o poveste foarte frumoasa si spusa foarte bine despre curaj si perseverenta din partea celor mai improbabile persoane.
9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu