sâmbătă, 27 iunie 2009

Band of Brothers {2001}

Nu am cuvinte sa-l descriu in intregime, episod cu episod. Band of Brothers este o mini-serie HBO, la fel ca John Adams, care ne arata cum a fost al doilea razboi mondial din prisma soldatilor care au luptat in prima linie, nu a generalilor sau altor rancuri care stau la birou. Nu, ci din perspectiva celor care au ucis si au fost ucisi in cel mai sangeros razboi din istoria lumii. Are 10 episoade...fiecare ~ cate o ora si zece minute...in total fiind 700 minute de razboi. 700 de minute de razboi facute in stilul inconfundabil al lui Spielberg...exact cum arata si Saving Private Ryan, asa arata si asta. Imagini taioase, mai mult gri, sacadate la actiune rapida...

Pentru un fan al filmelor de razboi asta ar trebui sa fie pentru el filmul care reprezinta al doilea razboi mondial din punctul de vedere al americanilor, aceasta fiind povestea lor, iar cei ce lupta stau un total de 400 si ceva de zile in acest razboi, desi S.U.A. a intrat in acest razboi in decembrie '41. Din '44 pana la sfarsitul razboiului in septembrie '45. Se pot afla multe date istorice din aceasta mini-serie. Multe din locatiile in care s-au luptat americanii, multe din invingerile lor, putine din infrangeri, normal nu? Doar nu si-ar murdarii reputatia cu lucruri jenante.

Totul in seria asta e super-size, fiecare lupta din fiecare episod...da, in fiecare episod exista cate o lupta sangeroasa...este mare. Are nevoie de decoruri din perioada respectiva, cladiri, uniforme garla, multe explizii si mai multe gloante. Totul e ridicol de mare si insurzitor. Scenariul este usor de urmarit si se focalizeaza in principal pe relatia dintre soldati...ca doar nu se cheama Band of Brothers degeaba...urmarindu-se sa fie cat mai mult dramatism si emotie atunci cand se apara unul pe celelalt, cand unul moare si celalalt ii era prieten, camarad. In mare raspunsul la fiecare episod si intr-adevar la intreaga serie este...Razboiul e iad. Razboiul e o inutilitate fara margini, o perversiune a naturii umane, o tentativa de sinucidere din partea ei...si nu vrem sa ne oprim. Ajunsi fata in fata cu moartea toti suntem pacifisti, inclusiv acest soldati care lupta mai mult de frica...frica imbuteliata in praful de pusca din gloante.

Detaliile seriei sunt colosale. Fiecare chestie este atent observata si studiata ca doar este timp. Ore de vizionare aduc aceasta serie la stadiul de cea mai "distractiva" lectie de istorie pe care o putem avea. O poveste despre curaj, frica, patriotism fortat, camaraderie si nu in ultimul rand rautate si noroc.

Sunt multe de spus, pentru fiecare episod in parte dar nu pot mai mult decat sa-l recomand sa fie vazut de toata lumea.

10/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu