marți, 9 iunie 2009

Unfaithfully Yours {1948}

Ce comedie incantatoare...adica nu are tocmai momente de razi cu gura pana la urechi pana nu mai poti...asta nu e o comedie ca a lui Jim Carrey. Asta e o comedie de stil vechi construita in jurul sentimentului predominant cand e vorba de o casnicie...gelozia. Gelozia si suspiciunea l-au indemnat la actiuni pripite pe care mai tarziu le regreta. Cum ar fi detectivul angajat caruia mai tarziu ii sunt arse foile, chiar de catre sotul care l-a angajat...dirijorul de mai sus...

Apoi, in timpul unui concert virtuos, dirijorul nostru, stapanit inca de sentimentul de suspiciune si gelozie isi imagineaza diferite scenarii in care isi satisface dorinta de razbunare fata de sotie, ucigand-o in asa fel incat presupusul amant ia toata vina. Planul ii functionase, acesta a ajuns in inchisoare, la executie dar atunci cand s-a terminat totul...se revine la concert unde dupa un timp incepe alt plan pentru a-i razbuna pe amandoi. De aceasta data se joaca ruleta ruseasca...insa dirijorul, in mod ironic, pierde...ca si cum, nici in imaginatia sa isi da seama ca nu ar castiga. Se gandeste la ce e mai rau. Apoi, cand vine vorba sa duca planul la bun sfarsit in realitate...totul se transforma intr-o mare scena de comedie unde dirijorul neindemanatic nu reuseste sa faca nimic sa mearga...nimic din ce a planuit in capul sau in timpul concertului nu merge bine...dar iese o scena de un comic rar...gen screwball.

Totul se termina cu confesiunea sotiei ca presupusul amant, secretarul dirijorului, nu o intereseaza...terminandu-se tot cu o replica pe care am mai auzit-o, de la dirijor catre iubita lui sotie: "1000 de poeti au visat 1000 de nopti si te-au creat pe tine..."

8.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu