vineri, 26 iunie 2009

Transformers: Revenge of the Fallen {2009}

De ce un asa film e bine de facut? Pentru ca banii care se duc din buzunarele noastra intra in celorlalti oameni care au nevoie sa traiasca...perversii, insa, nu stiu cand au avut destul. Chiar si din primul si-au scos bani garla insa hapsânii vor si mai mult...si scot si din asta multe tone de bani. Multe.

Asa cum va asteptati, m-am dus la cinema sa-l vizionez. Singurul loc in care am zis din start, inca de atunci cand stiam ca o sa se faca un Transformers 2, ca o sa ma duc sa-l vizionez. Si credeti-ma, va rog, ca acolo trebuie vazut daca aveti de gand sa il vizionati. Si aparent asta zic de fiecare data cand ma duc la un film sa-l vad la cinema. E ceva magic acolo...e ceva unic. E ceva atunci cand razi impreauna cu o sala plina de oameni...100-200 de oameni...de asta si cateodata, filme mediocre par mai bune pentru ca iti dau impresia ca si-au atins scopul atata timp cat pleci satisfacut tu cat si cei din jurul tau.

Filmul asta e un blockbuster de vara in cea mai pura forma. Peste cativa ani, nu zic cu exactitate cati, filmul asta nu o sa mai insemne nimic pentru ca in el nu exista ceva demn de retinut. Un mesaj, ceva care prin forte proprii sa duca numele acestui film mai departe la un alt public. Problema acestui film e simpla...nu e decat o adunatura de efecte speciale colosale si sunet si editare sonora impecabila. Eu dupa asta ma uitam...pentru ca in rest nu aveai la ce sa te uiti. Povestea e o continuare fortata a primului film. Invierile astea ajung sa te enerveze pentru ca n-au loc intro lume logica...dar asta oricum nu e o lume logica. E o lume in care o rasa de extraterestrii robotici sunt la fel de umani ca noi, fac multe din greselile pe care le facem si noi si, in primul rand, nu sunt perfecti...asa cum te-ai fi asteptat de la o rasa de roboti super-avansati.

Scenele de actiune sunt perverse. Asta e cuvantul cel mai potrivit...perverse. Sunt ridicole in sensul de incredibile si enorme. Si nu inceteaza sa te uimeasca, pentru ca nu se repeta. Fiecare scena are loc in alt spatiu, cu alti roboti batandu-se unul cu celalalt. Si asta e si ce vrei sa vezi...o mare de roboti care se bat corp-de-metal la corp-de-metal...si cat mai multi posibil. Asta se cere de la un sequal, nimic altceva...cel putin de la un sequal de genul asta. E cam imposibil sa o dai in tente filosofice sau dramatice cand vezi roboti colorati care mai fac si poante din cand in cand. Iar poantele din filmul asta, cate sunt, sunt foarte reusite...referindu-ma mai sus la felul cum rade o sala intreaga de oameni la aceeasi poanta la care razi si tu. Ce-i drept...ce-i comic, e comic.

Vroiam sa merg la filmul asta de marti...cand era avanpremiera...prima dintre ele. Bineinteles, sala era full asa ca am zis ca miercuri si joi trebuie sa fie mai liber. Da de unde. Toate erau rezervate cu ceva timp inainte. Daca vroiam sa iau un loc ziua de marti trebuia sa fac rezervari cu cel putin o saptamana inainte. Asa ca am rezervari am luat de ieri pentru azi la 19.10. Sala era aproape plina. Numai extremitatile salii erau neocupate din cauza pozitiei slabe de vizionare, evident. Lumea a fost de treaba...nu s-a comentat in exces, nu s-au auzit telefoane si in nici un caz nu s-a raspuns la telefoane (in caz ca erau pe silent)...a fost placut. Si cele DOUA ORE JUMATE au trecut pe nesimtite.

Alta chestie...e cam greu in ziua de azi sa faci un film de 2:30 care sa treaca atat de repede fara a avea o poveste si un ritm adecvat. Nu tu foiala, nu tu cascat...dar tot se trezeau cateva faze care pareau ridicole si nelalocul lor, usor uitate de mine si chiar nici n-as fi in stare sa spun care ar mai fi astea...asta pentru ca din punctul meu de vedere le-as numara pe degetele de la doua maini.

Per total, cand zic blockbuster de vara zic un film foarte usor, nu prea destept, care nu necesita putere de gandire, care are de toate, dar care nu ia in serios nici una, exceptand bineinteles, ACTIUNEA. Multa actiune. Cat despre actori...reprezentari standard, nici nu se astepta nimeni (cred) sa joace in asa fel incat sa depaseasca impactul actiunii asupra privitorului...ar fi fost ridicol si inutil. Desi cred ca e la fel de bun ca primul...nota mica de pe imdb arata cat de mult uraste publicul un sequal inutil...dar atat de distractiv. Si nota are sa mai scada...destul. Pana atunci va doresc vizionare cat mai placuta...LA CINEMA cu voi!

7.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu