joi, 12 noiembrie 2009

9 {2009}

O altfel de animatie...intunecata, terifianta, in stilul lui Tim Burton si Timur Bekmambetov (la cel din urma mai putin, stilul lui Burton fiind inconfundabil) dar in primul rand cel al regizorului acestui film interesant, Shane Acker. Sa incepem cu ideea filmului...idee care imediat ce o descoperi afli o noua profunzime a filmului.

In mare e vorba despre lupta omului impotriva mecanicului, a robotului, a inteligentei artificiale...pe de alta parte e vorba despre lupta omului cu el insusi. In acelasi timp vedem diversitatea si complexitatea fiintei umane. Sunt multe de discutat pe seama asta...omul creeaza inteligenta artificiala, omul e distrus...subiect discutat intens in filmele S.F. din trecut cum ar fi Matrixul, Terminator si cate si mai cate al caror nume nu mi-l amintesc dar stiu sigur ca exista. In acest caz privim actiune intr-un mediu post-apocaliptic in care omul nu mai exista in forma fizica.

Spun nu fizica din cauza ca exista sufleteste. Si aici e partea interesanta. Omul ce a creat prima masina cu inteligenta artificiala si-a dat seama ce greseala a facut din cauza ca nu a pus suflet in munca sa ci doar sentimente brute, nedefinite, fiind impins de la spate de un general malefic. Singura metoda pe care a gandit-o el de a salva lumea a fost sa isi puna sufletul in aceste 9 creatii. Fiecare diferita si reprezentand o anumita emotie umana, un comportament diferit al omului. Fiecare are o personalitate diferita asa cum suntem si noi capabili. Unul e intelepciunea, unul e inteligenta, una e curajul, altii sunt memoria, altul e muschiul si violenta, altul e lasitatea si frica, altul e prietenia si ultimul e nebunia si/sau arta.

Creatorul s-a sacrificat pentru creatie. Pentru o idee pe care el credea ca ar salva lumea. Desi plotul e exagerat pe alocuri si fortat, imaginile sunt superbe si s-a pus multa munca in detaliu...si asta mi-a placut. Mi-a placut ca se vede ca au lucrat aici oameni carora le place munca ce o fac, le place sa iasa cat mai bine posibil, cat mai atragator vizual. Insa povestea are gauri si putea fi mai buna, mai detaliata, aprofundand sentimentele umane ce se vad iesind din aceste papusi ce par a fi doar simple vase pentru acea bucatica din suflet...iar aceasta bucatica din suflet pare combustibilul si energia ce ii face sa functioneze.

La final se termina cu o morala despre planeta si despre noi. O asculta cine vrea...eu m-am saturat.

7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu