sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Balanta {1992}

Pana azi nu aveam un "cel mai bun film romanesc din '90" sau cel care mi-a placut mie cel mai mult. Pana azi. Pentru ca azi am vazut Balanta, film regizat de Lucian Pintilie iar din punctul meu de vedere nu o sa fie primul si singurul film pe care il vad de la el...nu-mi ramane decat sa fac rost de ele...

Balanta e un film curajos cu un limbaj tupeist care a spus lucrurilor asa cum a fost, acum, dupa Revolutie, pentru ca actiunea are loc cu cativa ani inainte de revolutie. Bineinteles, un astfel de tupeu nu tinea in timpul comunismului si un astfel de film nu ar fi posibil. Dar, Revolutia a avut si ceva bun in ea, a dat drumul la libera exprimare atat verbala cat si artistica. Lucian Pintilie a scris scenariul acestui film dupa cartea lui Ion Baiesu, omonima...un scenariu excelent ce contine de la tragedie in lacrimi la unele din cele mai amuzante faze din cinemaul romanesc...plin de injuraturi savuroase si ironii care sunt greu de inghitit de cei carora li se adreseaza.

Avem doua povesti, doua vieti care se intalnesc in cel mai poluat oras din tara noastra, Copsa Mica. Cea a Nelei, jucata bineinteles incredibil de Maia Morgenstein, o studenta la psihologie care a studiat in Paris dar care se face o profesoara banala aici in tara si ajunge acolo unde e repartizata in functie de nota pe care o are...si daca a ajuns in Copsa Mica se intelege. E o femeie foarte inteligenta, foarte curajoasa insa are ghinionul sa fie aproape violata de niste golani de pe strada si este torturata de politie din cauza ca are gura prea mare. Pe vremea aia nu era bine sa fii prea tupeist...insa povestea lui Mitica, chirurgul din Copsa Mica e altfel. Fiind o persoana foarte cautata si avand reputatia unui chirurg extraordinar este cautat de lume importanta si astfel stie ca poate comenta la cine vrea fara sa pateasca ceva.

Unele momente sunt savuroase si razi cu o pofta nebuna. Insa sunt combinate cu momente deranjante, reale, ca sa ne arate ca radem ca prostii din cauza ca traim intr-o tara care are si bune si rele. Si exista la extreme. La final cei doi ajung la un echilibru emotional si un deznodamant in actiunile ce i-au inconjurat zilele astea, un deznodamant care s-a intamplat si in realitate. Cel cu autobuzul si teroristii. Un film excelent despre viata si sistemul politic din Romania.

9.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu