vineri, 20 noiembrie 2009

Philadelphia {1993}

Deja filmul asta poate fi numit fara prea multa dezbatere un film vechi. Au trecut numai 16 de cand a fost aratat prima data dar nu zic numai ca e vechi din cauza ca pare vechi, vizual...nu, e vorba si despre subiect. In '93 e posibil sa fi avut un impact destul de mare si un cuvant de spus la capitolul de discriminare...anul asta a fost Milk mare castigator la cel mai bun scenariu si cel mai bun actor in rol principal si pot sa spun iar fara multa gandire ca Sean Penn e mult, mult mai gay decat a fost Tom Hanks.

Hanks a fost foarte neconvingator in rolul asta...nu pentru ca nu a fost flamboiant si enervant cum sunt de obicei barbatii cu orientare sexuala diferita insa chiar si in momentele intimie (zic intime din cauza ca sunt singuri) nu vezi absolut nimic din ce ar arata ca personajul lui Hanks este homosexual. Comparativ cu Milk, filmul asta e complet heterosexual. Rolul lui Hanks a fost aducator de Oscar din cauza ca a avut SIDA, eu cred ca asta l-a definit cel mai bine. Nu era important ca era gay...Hanks s-a documentat cel mai mult la cum se comporta un bolnav de SIDA si mai apoi la felul cum se comporta un homosexual mai introvertit.

Apoi este Denzel Washington al carui personaj homofob formeaza un contrast ce functioneaza foarte bine intre cele doua personaje. Formeaza o prietenie convingatoare dar in care avocatul bolnavului este tot distant pana spre sfarsit. Si din cauza ca are SIDA dar si din cauza ca e homosexual. Ca film nu mi s-a parut foarte bun. Adica da, vorbeste mult despre discriminare...atat la boala cat si orientare, Hanks si-a meritat Oscarul numai pentru scena in care canta si simtea aria din opera pe care a ascultat-o la finalul petrecerii, de altfel un moment foarte puternic. Dar am realizat ca lipsesc multe detalii la scena din sala de judecata. Parca a castigat prea usor, parca cei din tabara opusa nu si-au spus toate detaliile si nu l-au pus cam in niciun moment intr-o postura proasta pe personajul principal.

Astea fiind spuse, pe langa jocul lui Hanks, scenariul bine scris si regia interesanta cu diferitele alegeri, ciudate pe alocuri, a unghiurilor extreme nu prea este ceva interesant de urmarit. Pana si Denzel e fad si monofaţic (adica are o singura faţă :)) ) ... cam asta-i.

7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu