sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Duel {1971}

Lupta primordiala intre om si masina, intre om si om ce folosesc masini ca arme. O batalie pana la moarte...o batalie care o data inceputa stim ce final trebuie sa aiba ca sa se termine.

Un clasic al genului de thriller psihologic unde binele si raul sunt clar definite atat fizic cat si prin actiunile pe care le infaptuiesc. Binele e deghizat intr-un american monoton, cu familie, cu o slujba banala, nimic interesant. Binele de asemenea mai este si mica masina rosie, nu foarte puternica, mai agila, dar care este usor batuta, de parca ar fi oponentul intr-o alta clasa de greutate...o lupta nedreapta, inegala.

Raul este necunoscut, este intunericul. Este un camion mizerabil, vechi, care arata infricosator, amenintator si care pare a fi un robot condus de ceva malefic, ceva ce nu ne este dat sa-l vedem, ca si cum ochii nostrii nu ar rezista sa vada atata uratenie si rautate pura...tocmai asta e chestia infricosatoare la filmul asta, necunoscutul. De asta e thriller psihologic, horror este ca acel camion tot vine si vine dupa el cu o vointa de fier greu ruginit la fel ca un psihopat cu greutate, care vine cu un cutit. Acesta din urma e condus de o dorinta de razbunare, camionul e condus de un nebun de pe sosea care crede ca se distreaza, e un pur si simplu un ticalos fara minti.

Asta a fost tot la UniFest si in timpul vizionarii nu s-a auzit nici musca. Intr-un moment de luciditate in care am iesit din atmosfera filmului am tras o privire si asupra publicului. Fiecare era inmarmurit, cu ochii beliti la ecran, complet absorbiti de actiune si pura teroare ii face sa nu se miste nici macar cand respirau.

Pe de alta parte, probleme de continuitate in filmul asta sunt constante. Se modifica backgroundul mai rapid decat e posibil insa se pastreaza macar aceeasi culoare a desertului. Apoi replicile sunt cam penibile dar na, e un film pt TV si ar fi iesit mult mai bine daca se citeau gandurile pe fata personajului, traia prin limbajului corpului, decat sa vorbeasca singur in masina ca un tont...si alte cateva nimicuri care sunt scuzate.

8.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu