joi, 5 noiembrie 2009

In the Name of the Father {1993}

Un film puternic, dureros si adevarat. Actiunea filmului are loc in anii '70 spre '80, incepand in toiul razboiului civil dintre irlandezi si englezi. Boicotarile si bombardarile intre cele doua tabere fac traiul in acea zona a lumii o aventura pe care putini o cunosc...si de o cunosc, nu o stiu in detaliu. Multi au murit pe nedrept si mai multi au intrat in inchisoare, ani intregi fiind furati de la ei desi erau nevinovati.

Aceasta poveste e despre acesti oameni. Scenariul scris dupa cartea autobiografica a personajului principal din poveste...vedem in detaliu nedreptatile unui sistem judecatoresc care incearca sa rezolve in graba, pentru a satisface poporul, cazurile pe care le are, inchizand si distrugand vieti, astfel, nevinovate, care au avut nenorocul sa fie la momentul nepotrivit in locul nepotrivit.

Asta se intampla cand in slujbe importante intra imbecili care vor sa te termine treaba cat mai repede posibil, superficial si cand felul cum isi fac treaba depind vietile unor persoane atunci importanta lor creste si in acelasi timp si presiunea impusa de media si de public. Plus ca exista o subiectivitate in judecata din cauza razboiului civil...din cauza ca oamenii aia erau din alta tare dar cu toate astea vorbeau aceeasi limba cu un accent diferit. Pana la urma, toti suntem oameni, indiferent de religie, etnie sau tara de provenienta. La urma tot faptele ce le facem ne definesc ca oameni, ne categorisesc si ne diferentiaza de ceilalti.

Filmul a avut 7 nominalizari la Oscar. Nu a castigat niciunul din pacate...anul respectiv au avut in competitie si Lista lui Schindler, Philadephia si alte cateva filme pe care nu le-am vazut dar chiar si asa merita sa castige un Oscar sau doua. Dar astea nu conteaza pana la urma, nu sunt decat niste statui, filmele nominalizate au ceva special si din cauza asta au ajuns in lista finala. Daniel Day-Lewis a jucat impecabil insa tot rolul din There Will Be Blood mi s-a parut mai puternic si mult mai bun. I-a venit ca o manusa...nu zic ca nu se compara cu rolul de acum, insa e mult mai dureros rolul din There Will Be Blood si aceasta durere si tristete se simte pe figura chinuita a lui Daniel Plainview.

Acesta e un film de vazut. Neaparat, oricine esti si orice fel de trecut ai avut. Se vede meschinaria omului, se vede anduranta in situatii teribile, se vede importanta familiei si puterea omului de a schimba lumea. Un film excelent, puternic dar de la care simti ca putea si mai mult in unele momente.

9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu