sâmbătă, 21 noiembrie 2009

La mala educación {2004}

Scena de mai sus este de o complexitate epica dificil de descris. E un film atat complex cat si greu de inghitit pentru unii spectatori ai lui. Dezbate subiecte sensibilie ca homosexualitatea si pedofilia in randul preotilor catolici. Pe aceeasi parte e un film intr-un film...filmul din film relatand povestirile unui transexual pe nume Ignacio a carui copilarie intr-o scoala catolica l-a intreptat decisiv spre acest mod de viata.

Almodovar este, probabil, asa cum s-a spus (nu am spus eu), unul din cei mai buni regizori spanioli. Puterea realismului din filmele sale si ignorarea cenzurii, fara sa exagereze, fac din filmele sale unele, in special acesta (acesta fiind al doilea film pe care il vad, primul fiind Volver...urmeaza si restu) unul care ne duce intr-o lume pe care nu vrem sa o vedem in detaliu, una care de altfel este neinteleasa...si asa va ramane. Almodovar da vina pe educatie daca cineva devine homosexual. Bine, asta e implicit...din cauza educatiei pe care o primim devenim cine devenim in viata, dar una gresita, cum a fost prezentata aici duce la comportament deviant si chiar moarte.

Daca ati vizionat Brokeback Mountain sau Milk, acesta le intrece pe amandoua la capitolul gay. Dar totodata arata ce actori buni sunt in cinemaul spaniol, unii dintre ei mutandu-se si pe cel american, cum e Gael Garcia Bernal care are vreo 3 personalitati cu comportament total diferit, cu tot atatea fete, finalul fiind influentat de aceasta mascarada...pe toate facandu-le cu un profesionalism si devotament extraordinar. Fiind mexican, accentul lor este total diferit de cel spaniol...asa ca l-a invatat la perfectie, nereusind sa prinzi vreo poticnire in limbaj (bine, eu am mai si vazut ceva filme mexicane si spaniole astfel incat imi mai dau seama de diferente...cu toate ca nu as fi in stare sa spun cu ce exact sunt diferite accentele unul fata de celalalt). A jucat excelent si sunt de admirat personajele pe care le face pentru ca sunt foarte interesante si duse pana la capat in excelenta.

Povestea nu are sens sa o povestesc pentru ca e complexa (doar regizorul a lucrat la structura lui peste 10 ani), greu de descris fara sa intru in detalii ce ar strica vizionarea. Tot ce pot sa zic e ca e un film curajos de la un regizor curajos care a aratat subiecte tabu dar de care am mai auzit intr-un stil controversat si greu de digerat pe alocuri. Interpretarile actorilor sunt excelente cu Bernal in frunte.

8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu