duminică, 29 august 2010

American Splendor {2003}

O felie cat se poate de reala din adevarata fata a Americii anilor '70 si '80. Chintesenta vietii americane in acest om intotdeauna furios si enervat pe cei din jurul sau...elemente care fiindca se gasesc in fiecare om (nu numai american) il fac un erou. El se lupta pentru fiecare zi desi unele zile sunt mai usoare decat altele.

Frustrat si un critic desavarsit asupra chestiunilor din viata de zi cu zi, Harvey Pekar a avut intotdeauna multe de spus dar nu a stiut cum sa le spuna. De mic a fost colectionar...mai intai de comic books apoi de viniluri de jazz, un colectionar ai carui colectii il reprezinta si caracterizeaza. Studiind indelung fenomenul ce a cucerit de mult American, acela al benzilor desenate, s-a gandit ca prin acestea poate sa isi lase amprenta pe lumea asta, ca in rest nu are cum. Lucreaza ca arhivar intr-un spital, o slujba de "dead-end" cum o numeste el si nu e niciodata multumit de ceea ce face. El e insa americanul care stie ca visul american e un mit si nu poate fi atins decat cateva persoane selecte care oricum au la indemana cantitati perverse de bani.

Divortat de doua ori, el e imaginea omului mohorat care deprimat fiind deprima pe cei din jurul sau. Nu e de mirare ca starea asta l-a adus la un pas de moarte datorita cancerului (care oricum l-a doborat anul asta in iulie dar la alt organ). Sotia sa, cu care se aseamana in mai multe feluri, cu care are o poveste de dragoste sincera si nonconformista l-a ajutat sa treaca peste perioada asta si impreuna cu ea a facut romanul grafic "A Cancer Year" cu care a castigat si premii importante. Omul si-a lasat amprena in lumea "comic-book"urilor iar filmul asta ii prezinta viata intr-un mod interesant atat vizual cat si ca o compozitie.

Paul Giamatti l-a interepretat la perfectie pe Harvey si putem sa ii comparam si in timpul filmului...fiind prezentate atat filmari vechi, din arhiva, de pe vremea cand aparea la David Letterman, cat si filmari documentar din 2003 cand impreuna cu sotia sau amicul sau (borderline autistic, cum ghiceste sotia lui de fiecare data fiind in stare sa ofere diagnostice psihologice la fiecare persoana pe care cunoaste) aveau discutii in fata camerei de filmat. A fost un film interesant despre viata unui erou american care nici calitati bune nu are dar nici rele...e un tip normal dar fiindca gandeste ca orice american interesat de viata pe care o traieste, a ajuns un erou in ochii lor. 

8.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu