marți, 10 august 2010

A Few Good Men {1992}

Ce scade calitatea acestui film, si o zic din prima fara introduceri sau ceva, e cantitatea de americanisme previzibile si chiar kitchoase...clisee la care te astepti atata timp cat ai fost hranit cu filme americane asa cum au fost romanii nostri dragi. Adica, evidentele paralele cu sportul chiar si cand vorbim despre un proces judiciar...alte trimiteri la filme romantice desi tensiunea dintre cei doi (Tom Cruise si Demi Moore) nu a fost niciodata dezvoltata suficient in ciuda faptului ca o tensiune de genul acesta se simte intre ei...

Sa discutam putin cele patru nominalizari la Oscar ale acestui film...cel mai bun rol secundar masculin merge la Jack Nicholson...intruchiparea raului si a abuzului de putere. In cautarea unui comandament perfect ajunge sa ordone ceva ce nu este demn unei tari democratice, netiranice...greseala asta nu a mers nepedepsita de unde si acest proces...pe undeva la inceput aparent "open and shut" dar previzibil, in dorinta de afirmare a tanarului avocat care vrea sa mearga pe urmele tatalui sau, sapa mai mult decat trebuie pentru a pescui un peste si mai mare. Asadar, Jack joaca misto, dar e bine ca nu a castigat din cauza ca rolul sau, desi iar scurt si puternic, nu a fost suficient de puternic sau semnificativ. Cea mai buna editare...multi vad, putini cunosc. Cel mai bun film...mergea si asta dar l-a luat Unforgiven. Cel mai bun sunet...nu a fost tocmai genul de film care sa arate asta, nefiind bubuituri sau impuscaturi ci doar un court-room drama facut cum trebuie...dar whatever.

Paralela la sport de care vorbeam...e americanesc sa transformi ceva atat de important ca pregatirea pentru un proces intr-un montaj de parca de pregatesti pentru un meci de baseball, perosnajul lui Tom fiind mai tot timpul prezent cu bata de baseball in brate. Isi pregateau atacul, defensiva, formularea fazelor si asa mai departe...toate intr-un montaj care mergea bine pe muzica lui Rocky.

Dar a avut farmec. Cele 2 ore si un sfert au trecut rapid si a fost interesant sa urmarim aceasta poveste controversata si cautarea avocatilor a adevarului. E un film care nu trebuie neaparat sa fie ignorat dar care merge o singura data vazut.

7.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu