luni, 23 august 2010

The Long, Hot Summer {1958}

O poveste pur americana in care se simte transpiratia si umiditatea din Louisiana. Vara lunga si fierbinte al regizorului Martin Ritt este de fapt a lui Orson Welles si Paul Newman. Cel tanar, Paul, jucand rolul lui Ben Quick, este un smecheras inteligent insa intotdeauna decent care isi creaza o reputatie de muncitor insa ajunge sa fie urat mult prea repede pentru binele sau. E pacat, pentru ca asa-i si in realitate. Este bun, intotdeauna o sa fii invidiat de cineva iar apoi acel cineva cauta sa se razbune pentru a-ti lua locul. Persoane cum Quick sunt pretutindeni dar sunt si dornice de a invata din propriile greseli.

Personajul lui Orson, unul care dupa parerea mea merita o nominalizare la Oscar, este un sef al orasului. Un om bogat care detine majoritatea magazinelor din oras, magazinele importante din care iese profitul cel mai mare. Este genul de om dupa care se face cum spune el, daca nu, la revedere. E omul cu puterea si banul de a schimba vieti umane. Si o face. Are un fiu care nu se ridica la asteptarile lui dar care macar e insurat insa mai are o fiica, una frumoasa si inteligenta, care e destul de incapatana incat sa nu faca ce spune el...doar pentru ca are mai mult curaj decat fratele ei.

E telenovelistica treaba. Vine Quick, isi face un renume rapid, in stilul caracteristic, este luat sub aripa lui Varner (pana si numele e puternic) si Varner deja vrea sa-l cupleze cu fiica-sa, din dorinta sa de a deveni nemuritor. Si intr-adevar, asa devii cu adevarat nemuritor...asa iti lasi amprenta pe lumea asta. E singura metoda cand nu esti un om celebru sau savant care isi lasa numele in nu stiu ce descoperire sau boala noua. Varner vrea ce vrea orice barbat...nepoti si viata cat mai lunga. E un om implinit, exceptand aceste detalii minore, importante pentru el, care insa influenteaza vietile celorlati.

Tur de actorie profesionista si artistica aici...din partea actorilor din rolurile principale. In special Paul si Orson. Orson nu mai zic, ca portretizarea lui a unui arendas din Louisiana mi s-a parut un exemplu de actorie la rang inalt. Poate restul pare telenovelistic si siropos, poate si previzibil. Dar filmul are de toate ce doreste un spectator ce vrea sa vada un film vechi si bun. 

8.1/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu