duminică, 22 august 2010

Fish Tank {2009}

Calul alb este simbolul pentru ce este si ce simte ea.... Ea este fetita care simte ca s-a maturizat devreme si stie ca viitorul ei nu este in orasul amarat in care traieste acum. Ea este calul din acvariu...ea nu are ce cauta nici cu cei care sunt in jurul ei, se simte straina de locul in care a copilarit si straina fata de cei cu care a trait toata viata ei. O mama denaturata care se comporta de varsta fiicei ei si o sora guraliva care a invatat mult de la cele doua, nu neaparat numai de bine.

Fish Tank e un film despre maturizare, despre depasirea momentelor dramatice din viata, si apoi despre mai multa maturizare. Mia are 15 ani si pasiunea ei e dansul. Acum, parere personala, nu stiu ce dans e ala dar nu e prea interesant. Nu e gratios, nu e dificil, nu e nimic...e un soi de break-dance dar fara acrobatii, adica nimic. Dansul e singura ei scapare...asa ca trimite un dvd la o auditie. E chemata, dar e incurajata si de prietenul mamei ei, un tip mai tanar decat aceasta de care Mia se indragosteste aproape instant. E o atractie inexplicabila intre cei doi. Asa cum se prevede, intr-o noapte lucrurile se incing si merg un pas prea departe. Am zis ca Mia are 15 ani.

Povestea asta nu e ceva unic. In Marea Britanie s-au mai auzit de povesti de genul asta iar in cartierele mai sarace, in orasele mai sarace ale Regatului se intampla si chestii de genul asta si chiar si mai ciudate. Asa cum se intampla in saracie. Iar asta nu e singurul film care prezinta un asemenea caz. E pacat si trist ca se intampla dar aici s-a prezentat asa pentru a se sublinia importanta unei familii complete. Tatal Miei nu e in imagine si probabil a fugit de acasa acum multi ani. Connor, prietenul mamei Miei, are si el o poveste intreaga in spatele lui, o poveste care o aflam mai tarziu. Ce sunt importante de urmarit sunt trairile Miei, calul alb al marelui acvariu de pesti. Metaforele nu intarzie sa iasa in evidenta asa ca vedem pesti pe uscat, murind, calul alb de 16 ani care era tinut in lanturi...toate intr-un decor deseori artistico-fotografic urban. Regia a fost foarte buna iar imaginea e unul din punctele forte, asa cum am subliniat mai sus.

Un film care captureaza bine spiritul adolescentin si un film frumos vizual. Merita.

8.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu