joi, 19 august 2010

Man Bites Dog {1992}

Ce pot sa comentez la un astfel de mockumentar? Serios...O echipa de filmare formata din 3 tipi urmaresc viata de zi cu zi a unui ucigas sadic si nemilos.

Ca mockumentar e obligatoriu sa nu fie luat in serios deci e presarat pretutindeni cu comic adevarat, usor absurd. Dar ce e mai fascinant aici e sa urmarim personajul si felul cum e construit acesta. De o naturalete iesita din comun, cel care l-a creat, a scris si scenariul, a dat o mana si la regie si a fost si producatorul acestui film cu buget minimal. Benoit Poelvoorde il cheama pe actor si a fost incredibila candoarea sa aparenta, usurinta pe care fiecare crima o are pentru el, detasarea fata de imoral, linia invizibila intre imoral si moral pe care o depaseste cu usurinta unei balerine. Naturaletea lui generala chiar si in momentele cele mai stranii ale filmului...cum a fost de exemplu terifianta scena in care el sperie o babuta pana cand moare.

Ce ne arata filmul asta nu a mai fost prezentat, nu a mai fost aratat. Filmat cu pelicula in alb-negru, fiecare cadru are o frumusete deosebita, iar editarea este maestrala, ca in loc de a prezenta fiecare crima in parte, fiecare strangulare sau impuscatura, sunt prezentate succint intr-o editare rapida facuta de o echipa tanara dornica sa-si faca un nume. Din pacate, singurul care s-a mai ales cu treaba dupa filmul asta ramane Benoit. Nu ma asteptam la un astfel de film de la belgieni. Dar na, nici nu-i cunosc ca sa stiu de la ce sa ma astept.

Tot ce trebuie spus e ca acest film reprezinta un anumit punct din cinema in care s-a putut face ce ai vrut si nu trebuia sa dai explicatii. S-a aratat ceva unic, deosebit, pus intr-o lumina auto-parodica, comica, desi e ceva mai mult decat serios. Finalul e oarecum previzibil dar nu conteaza. Ce a contat a fost povestea si personajul principal. Unul uimitor...

8.9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu