joi, 19 august 2010

Visitor Q {2001}

Din randul filmelor socante, exagerate, putin gore se afla si filmul asta...primul fiind precedentul si multe altele de inainte. Dar nu stiu, am gasit un top 25 a celor mai socante filme si vreau sa judec si eu cat sunt de socante si de ce.

Acesta are mai multe...incest inca din prima scena intre un tata ratat care a fost umilit pe postul national si o fiica care ii calca pe urmele mamei ei. Ok am zis...aici e vorba de idee. Nu ca ar fi in realitate asa ceva si o fac pentru un film artistic, nu. Aici, ca si in filmele porno, e aceeasi idee. Dupa avem un bolovan in cap si dupa un "ti-ai batut vreodata mama?". Toate acestea par absurd de gratuite si fara rost. Dar atentie mare la ce face tatal...tatal, fost reporter umilit dupa ce a intrebat o gasca de baieti "cum e viata pentru tineret?" incearca acum sa gaseasca alte subiecte pentru tv.
Ajunge la fiul sau care e in fiecare zi batut crunt si batjocorit de cei de la scoala...stiti voi, bullying 101. Dupa asta bineinteles, vine acasa si pustiul isi bate mama in semn de razbunare si frustrare. Tatal vede insa un subiect de reality-tv. Ei, despre asta e vorba in film. Despre puterea mass-mediei de a crea opinii si stereotipuri...adolescentii cu problemele lor specifice, parinti ratati din punctul de vedere al propriilor copii, fantezii bolnave ca acel incest sau sa-ti bati mama drogata. Totul e la fel de gratuit ca televiziunea. Totul e prezentat in maniera asta, a reality-showurilor care ne dicteaza ce trebuie sa simtim insa nu ne indeamna sa simtim singuri ceea ce dorim. Suntem confuzi cand ne uitam la un program tv...suntem revoltati dar nu stim de ce, suntem indemnati intr-o directie, una comuna pentru toti.

Ei bine, desi e socant si aparent gratuit, fiecare scena prezinta o exagerare a televiziunilor, a mass-mediei, a reality-showurilor care toate, la urma urmei sunt regizate si create pentru a ne indobitocii. Filmul la fel, nu creaza un sentiment anume, esti confuz...nu stii ce sa simti. Dar este in final un semnal de alarma spus intr-un mod alarmant. 

8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu