sâmbătă, 28 august 2010

The Holy Mountain {1973}

"The Holy Mountain" se vrea o trezire la realitate, nimic mai mult. O realitate in care nu exista religie sau idei de imortalitate, nu exista iluzii ieftine care se vand repede si eficient.

Inceputul filmului e o adaptare moderna si "pe fata" a religiei si puterii acesteia asupra noastra. Inca din prima scena suntem rugati, indemnati sa ne lepadam de superficial, golindu-ne mintea de ceea ce e actual si ne conduce viata. De fapt, e indemnul fiecarui regizor care doreste ca filmul sau sa fie vizionat obiectiv cu gandul neincarcat de nimic altceva decat de filmul pe care il prezinta. Acesta e bineinteles un caz aparte ca doar nu iti golesti mintea la filmele Hollywoodiene din ziua de azi sau de ieri ale caror singur scop e sa te distreze. Filmul asta vrea sa te ilumineze putin, sa-ti deschida ochii...pentru asta ai nevoie de o minte deschisa si fara prejudecata.

Urmeaza apoi afacerea numita religie...comercializarea ei prin razboi si frica de moarte a oamenilor de rand, crestinismul fiind in primul rand o religie a sclavilor a caror libertate si consolare exista dupa moarte. Cam fiecare aspect important al impactului lui Iisus in religie si in viata noastra este prezentat aici ca o critica asupra bisericii si asupra papei. S-a pierdut puritatea si ce inseamna Iisus de fapt...poate nici nu a existat un astfel de personaj dar morala povestilor lui sunt valabile si in ziua de azi pentru ca sunt la baza emotiilor umane, emotii de care nu o sa ne lepadam vreodata decat daca trecem la urmatorul nivel de constientizare a ceea ce ne inconjoara de fapt, a realitatii si nu a fanteziei ieftine.

Initial am crezut ca e un film extrem de religios, criticand atat biserica cat si credinciosul, ramanand fidel ideii pure a ceea ce inseamna Iisus dar cu toate astea e un film menit sa te trezeasca si nu sa te adanceasca intr-o stare de gandire inutila si in fond si la urma urmei, cretina. Jodorowsky ti-o prezinta asa cum credeai ca nu ai sa o vezi vreodata si nu socheaza decat de cateva ori, nedepasind limita decentei. In a doua parte a filmului se dezbate cautarea nemuririi a noua oameni care in viata lor pe pamant au fost comercianti ai armelor de ucis sau promotori ai violentei extreme sau ideilor radicale. Oricum o iei si oricum il dezbati e un film extrem. L-am vizionat din cauza ca e general numit unul din cel mai grele filme de inteles si eu nu pot sa pretind ca l-am inteles in totalitate. Ceea ce pot sa spun e ca m-a transportat de-a lungul calatoriei sale pe o gama larga de emotii (am varsat lacrimi la scena dintre cameleoni si broaste datorita a ce a vrut sa reprezinte, violenta cauzata de religie, ceva atat de "cuminte"). E un film incredibil. 

9.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu