sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Perfect Sense {2011}

E o versiune atat de cuminte si atat de romantizata a unui film despre o epidemie incat ajunsese sa ma faca sa vreau o continuare, desi stiam ca o sa fie extraordinar de trista si chiar macabra...

Inchisi in propria noastra inchisoare, fara simturi, fara constientizarea unei existente proprii decat printr-un intuneric infinit...numai cei credinciosi, care cred intr-o viata de apoi (si daca se ajunge acolo) pot diferentia faptul ca traiesc cu faptul ca sunt morti. Poate totusi o sa simtim ca ne este foame...si nevoile celelalte fiziologice primare insa in rest, e o viziune extrem de trista asupra umanitatii si intr-un fel e bine ca nu au ajuns la aia, intr-un fel nu e.
Despre ce e vorba in acest film: e o epidemie ce incet-incet acapareaza intreaga planeta. Nu, lumea nu moare in masa, nu exista o panica instalata imediat, nu exista strazi goale, nu exista haos, nu exista violenta...nu, pentru ca prima data moare mirosul. Oamenii isi pierd acest simt, la fel ca celelalte, printr-un exces de emotie. In acest caz, din cauza ca mirosul e simtul ce declanseaza cel mai puternic amintirile, avem un exces de tristete. La al doilea, gustul, omul are un exces de foame dar inainte de asta, un sentiment teribil de sfarsit si un non-sens al vietii, deprimare totala pe cand a manca aduce de cele mai multe ori fericire si energie. Dar nu mai zic la celelalte...face parte din partea interesanta a filmului.
Bineinteles, mi s-a parut destul de normala abordarea scenaristului cand vine vorba de subiectele de mai sus...da, multi ar reveni cu viata lor la normal, unii, spre final, se refugiaza in haos si distrugere, nepasandu-le de ziua de maine pentru ca asta s-ar putea sa nu fie acolo. La fel de logice mi s-au parut si aceste simptome ce apar inainte de disparitia unui simt...alese cu cap pentru a arata exact ce simt o sa dispara in continuare. Ultimul mi-a placut in mod special...pretuirea vietii pentru cel mai pretuit simt.
8.2/10

2 comentarii:

  1. mi-a placut teribil de mult filmul asta! usor macabru cum ai remarcat tu, dar ramane o poveste de dragoste atipica si usor asimilabila... mi-a placut mult tema apocaliptica, cat mai ales actorii si interpretarile. la sfarsit, desi parca intuiseam scena finala, aveam o senzatie de goliciune cum doar in "The Divide" mai am simtit. aici ma refer strict la productiile recente

    RăspundețiȘtergere