luni, 25 mai 2009

Coraline {2009}

Bazele acestei povesti din film sta in alte filme sau alte basme...stereotipuri ale lumii basmului. Inca de la inceput stii ca o sa vezi ceva extraordinar, care nu se opreste din a te uimi. Colorat, interesant, pentru toate varstele. E un spectacol vizual extraordinar pe care o sa doresti sa-l revezi. Mie asa mi-a lasat impresia.

In primul rand imi vine sa-l compar cu Pan's Labyrinth, basmul lui Guillermo del Toro, care la randul sau nu este tocmai original. Coraline (nu Caroline) are acel factor magic, acel "ceva" care il face memorabil si daca se poate, clasic. Clasic din cauza ca e facut foarte bine...unul din cele mai bune folosiri a tehnicii "stop-motion" din toate filmele facute in felul asta pe care le-am vazut (e cot la cot cu Corpse Bride, Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit si cum sa uitam de The Nightmare Before Christmas - acelasi regizor...toate memorabile in felul lor). Ca sa nu mai spun nimic de binestiutul "Alice in tara minunilor".

Acum stau si ma gandesc si ma pun in locul celor care fac filmul...si ma refer aici numai la cei care fotografiaza fiecare pozitie...25 de pozitii modificate la milimetru pentru fiecare secunda de film real...e o munca laborioasa, de durata si foarte, foarte migaloasa. Si stau si ma intreb daca merita...Ma intreb pentru ca acum, datorita tehnologiei avansate in computere ar fi aproape imposibil sa diferentiezi un film facut pe computer (pe care il faci sa arate ca unul facut cu "stop-motion) cu unul facut cu "stop-motion" real...vedem la ce s-a ajuns (Ratatouille, Wall-E, acus Up) si stim ca se poate daca se incearca. Dar nu se incearca pentru efectul de dupa..."Cum? Asta l-au facut in stop-motion? Du-te ma!! Arata incredibil." Da, arata incredibil, dar doar fiindca stim ca e ceva real si nu pe computer.

Tehnic, aceasta tehnica e simpla, dar dureaza mult pana faci ceva, efectiv...dar produsul final, ca acest Coraline, te lasa fara suflare...e tot ce vrei de la un basm pentru toate varstele si chiar mai mult.

9/10

Un comentariu:

  1. Sa nu uitam ca in spatele desenului animat se afla scriitorul Neil Gaiman. :)

    Inca nu am vazut filmul, dar am citit cartea, Coraline, si, chiar daca sunt trecuta de pubertate si chiar adolescenta, am regasit lucruri care mi-au placut, printre care atmosfera foarte bine sugerata prin formule literare simple, percutante, si imaginatia scriitorului, care pare sa functioneze foarte bine chiar si dupa atatea carti reusite.

    Abia astept sa vad si animatia!

    RăspundețiȘtergere