marți, 5 mai 2009

La belle et la bête {1946}

A fost genial sa vad o ecranizare "reala" a povestii nemuritoare Frumoasa si Bestia...adica, e oricum mult mai reala decat varianta Disney, singura pe care am mai vazut-o si cred ca si cea mai renumita.

Dar ramane adanc inradacinita in fantezie si basm si geniul din spatele camerei, Cocteau, prinde atmosfera de basm intr-un mod senzational...a fost ca si cum ma uitam la un basm creat de Disney numai ca acesta era tangibil...a fost o experienta incredibila. Efectele speciale folosite in castelul Bestiei sunt de o simplitate si frumusete rara, ceea ce fac spectatorul sa fie purtat si mai mult in acest taram de basm. Povestea cred ca o stie toata lumea si de nu, e una extrem de simpla care se bazeaza pe moraluri si virtuti.

O fata frumoasa este servitoare in propria casa...cele doua surori oarecum frumoase la suprafata insa urate la interior se comporta cu sora lor mai mica de parca ar fi cea mai josnica servitoare. Fratele surorilor are un prieten, prietenul cauta avere...la fel ca cele doua surori malefice. De aici, povestea este, evident, previzibila insa ramane cu radacinile infipte in realitate. Faptele din film/basm sunt metafore din viata reala, ce sunt la randul lor morale. Superficialitatea este condamnata, frumusestea nu e doar de suprafata, iubirea neconditionata salveaza vieti, gelozia nu poate duce decat la o moarte (nu neaparat una reala)...etc. Este fara doar si poate cea mai buna ecranizare a povestii.

Nu pot decat sa o recomand tuturor varstelor, de la cei mai mici la cei mai mari...e un film clasic cu o poveste nemuritoare, jucata si regizata de oameni talentati.

9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu