joi, 28 mai 2009

John Adams {2008}

Cititorul trebuie sa stie ca m-am uitat la mini-seria HBO din 2008...cea care are 7 episoade a cate 1 ora - 1 ora si ceva fiecare dintre ele. De fapt a fost ca un film de 510 minute (daca e sa tinem cont si de minutele bune de generic de final), 8 ore si jumate...si trebuie sa spun ca au fost extraordinare.

Actiunea din mini-serie se intampla in America din anul 1775 pana in 1826. 51 de ani de istorie a unei tari, 51 de ani din viata unui om ce a schimbat lumea. Trebuie mentionat ca cel care a cartea dupa care a fost inspirat romanul este un tip pe nume David McCullough si el a castiga nu unul ci doua premii Pulitzer. Deci o adevarata realizare. Cartea sa despre John Adams este una inspirata la randul ei din scrisorile acestuia catre sotia sa Abigail. Sotie care a fost cea mai de incredere persoana din viata lui, un excelent critic (desi nu prin vorbe) si un sfatuitor de marca.

O mare importanta in acest film au avut-o actorii, alesi pe spranceana, unii din cei mai buni actori ce exista in acest moment pe mapamond. In rolul principal, un rol infinit de dificil si divers, personaj ce a trecut printro gama larga de emotii si trairi, una mai convingatoare decat cealalta, il avem pe hyper-talentatul Paul Giamatti care a primit premiile pe care le merita, un Emmy si un Glob de Aur (asta pentru ca a fost difuzat la tv si nu in cinema...ca de era pt cinema, fiti siguri ca avea deja Oscarul)...un rol ce l-a trimis prin 50 de ani de existenta in America nou-nascuta...de la varsta de 40 de ani pana la 90. Un rol incredibil.

Ca sotie a avut-o alaturi pe Laura Linney si ea rasplatita cu aceleasi premii, jucand o femeie puternica, hotarata, inteligenta, cu picioarele pe pamant, o mama pentru copiii ei, o sotie pentru John, o femeie completa, demna de urmat. Un exemplu pentru genul ei.

Si trebuie sa-l mentionez si pe cel care il joaca pe Benjamin Franklin, domnul Tom Wilkinson, un actor la fel talentat si interesant de vizionat ca neobsinuitul doctor de stiinta Ben Franklin. Neobisnuit numai cand e in Franta. Cat e in America e foarte realist. Apoi mai este Thomas Jefferson, bun prieten al lui Adams si autor principal al Declaratiei de Independenta, George Washington, general ce a invins pe britanici in razboiul de Independenta si primul presedinte al Americii. Si multi, multi altii.

Si la fel de bine poate fi vizionat ca un film cu adevarat istoric. Cel pe care l-am mentionat mai sus ca a scris cartea s-a inspirat din sursele personale ale omului John Adams astfel afland istoria in detaliu si de la o sursa credibila, fara interpretari, efectiv se uita la scrisul lui Adams pe o pagina. E o placere sa auzi cum vorbeau pe vremea aia, elocvent, cu un vocabular bogat, poetic insa direct. Totul se petrece in fata unor decoruri uimitoare, care taie rasuflarea (in special cele a caror actiune se petrece in Paris) decoruri care inca exista in palatele din Ungaria, acolo unde au fost filmate aceste scene. In rest, in America, efectele speciale sunt folosite cu cap, sunt folosite acolo unde nici nu sunt observate.

Sunt extraordinar de multe informatii pe care as putea sa le parcurg si descriu insa nu are rost. Cel mai bine e sa vizionati acest film, aceasta productie magistrala chiar daca are 8 ore si jumatete. Luati-l si uitati-va la un episod pe luna, numai faceti-o. E un film foarte bun, o lectie de istorie importanta si o viata de om care merita vizionata si poate reusiti sa trageti si cateva invataturi din ea...

10/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu