miercuri, 20 mai 2009

The International {2009}

Neputinta umana in fata nedreptatii...atunci cand intalnim forte de neoprit se instaleaza un sentiment de neputinta, unul care dispare doar atunci cand exista ajutor din partea celor din jurul nostru care cred in aceleasi idealuri.

Mi-a placut filmul. Este foarte complex, povestea este adanc inradacinita in teorii ale conspiratiilor, paranoia, afaceri murdare care alimenteaza razboaie si foamete si teroare. Si la ce m-am uitat in mod deosebit e cum e construit, fiecare detaliu alimenteaza alt detaliu, fiecare replica are rostul ei, fiecare spune ceva important ce intareste o opinie sau o suspiciune. Si regizorul, competent si talentat, care a facut tot acest spectacol asa cum este e nimeni altul decat Tom Tykwer, cel care a mai regizat spectaculosul "Perfume" (cel mai scump film german facut vreodata) si de cinefili iubitul "Lola rennt".

Si in acest film Tykwer face o treaba foarte buna folosindu-se de fiecare oras in care este filmat filmul, fiecare detaliu arhitectural (scena de impuscaturi din Muzeul Guggenheim a fost excelenta) din orasul respectiv, transformand astfel filmul intrunul "international". Bineinteles, nu despre asta e vorba in film...ci despre o banca majora din Europa, Banca Internationala de Afaceri si Credit, a carui sef considera profitabila cumpararea unor arme imense (rachete si sisteme de teleghidatie) astfel sporirea vanzarilor de arme mici in tari sarace. Aceasta intriga o sa-i deruteze pe majoritatea spectatorilor. In rest scene filmate perfect, tensiune cat trebuie si unde trebuie, poate un pic mai multa tensiune de cat m-as fi asteptat...facand astfel filmul si mai vizionabil. Teorii conspirative pe care le-am mai vazut/auzit in Zeitgeist, sclavi ai datoriilor, marile coorporatii conduc lumea si nu presedintii tarilor, razboaie concepute pentru bani, nicidecum un conflict real intre tari...etc.

Pe de alta parte e posibil ca un spectator obisnuit sa foloseasca acest film ca instrument ce il poate face sa adoarma, insa numai pe alocuri. Muzica este antrentanta si puncteaza tensiunea generala a filmului. Muzica este acel element ce uneste emotii si scene, ne face sa simtim ce trebuie in acel moment al filmului, cu o folosire inteligenta a sunetelor muzicale.

Asadar, un film ce merita vazut, dar nu e pentru toata lumea...

8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu