luni, 4 mai 2009

Enter the Dragon {1973}

Enter the Dragon, un film esential al anilor '70, film ce prinde esenta lui Bruce Lee, luptator, filosof, maestru. Un fan al acestui artist trebuie sa iubeasca filmul asta, fiind unul din cele mai bune insa si printre ultimele insa celelalte doua nefiind prea stralucite putem spune ca acest film a fost ultimul film a lui Lee.

In acesta gasim numeroase elemente pe care le gasim si in noile filme cu arte martiale, fiind din start un film puternic de referinta. Are tot ce inseamna film cu kung fu...actiune multa sub forma unor scene de batai reusite, un plot tras la indigo cu celelalte...si anume o poveste despre razbunare care, coincidential si convenabil, se petrece in timpul unui campionat organizat de un tip putred de bogat pe insula sa proprie...Avem aici karatisti unu si unu, unu slab, unu gras, unu alb, altu negru, unul muschiulos, altu batran...cu Bruce Lee in frunte, bineinteles.

Asa cum e de asteptat nivelul de profunzime a filmului e destul de subtirel pentru ca se focalizeaza pe scenele de lupta si pe personajul lui Bruce Lee care are o sarcina exacta, asa cum a fost dictata. Trebuie sa-si razbune sora si trebuie sa curete renumele templului Shaolin de o scursoare care a indraznit sa-si foloseasca cunostintele pentru rau. Chiar si din punct de vedere artistic, filmul nu e destul de bun...regia e ca la carte, cartea insa apartine in totalitate anilor '70...de cele mai multe ori haotica, dar nu intrun sens bun.

Insa e distractiv, din cauza unor faze misto de kung fu, din cauza lui Bruce Lee si din cauza povestii subtiri care atrage pe oricine. De vazut.

8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu