miercuri, 20 mai 2009

A Simple Plan {1998}

De obicei e standard ca atunci cand zici ceva intr-un titlu sa nu fie deloc asa...ceva la care pe la mijlocul filmului zici...da, asta nu e deloc un plan simplu. Si o zici pentru ca un plan simplu nu e niciodata bine facut, din cauza ca e facut in graba. Un plan simplu e pentru ceva simplu iar situatia in care s-au pus persoanjele nu e...

E un film surprinzator de bun. Sam Raimi e la conducere cu regia. Si un scenarist care a facut scenariul dupa propria sa carte Scott B. Smith care cred ca merita Oscarul dar nu l-a primit. Premisa e destul de simpla. Trei tipi dau, din greseala, de un avion prabusit...cauta prin el si gasesc ce se arata mai sus. O geanta imensa plina cu 4.4 milioane dolari...Sarcina, in principiu, e simpla...are grija unul din ei de bani si cand se gaseste avionul pleaca din tara. Da, era simplu daca ramanea asa...dar diferitele circumstante agravante si unele coincidente neobisnuite fac ca acest plan sa se complice teribil si tragic.

Nu ma asteptam la un nivel atat de complex al desfasurarii actiunii dar te uimeste nivelul de subintelesuri ale scenariului. Intotdeauna banii fiind la baza lor. Cu cat mai multi bani, cu atat mai multe probleme nu a functionat mai bine ca aici...nu pot sa ma gandesc la un lucru pe care ar fi trebuit sa-l faca cei ce au gasit banii si nu l-au facut. Probabil era mai bine sa plece direct din tara, cat erau inca trei dar sotia celuia din mijloc era insarcinata deci nu. Egoismul, suspiciunea, tradarea, erau principalele emotii ce treceau prin capul celor 3 "gasitori" de comoara. Fugi, ascunde-te fara sa pari suspicios, teatru, minciuni...sunt de toate.

O tragedie ce are la baza ei banul si puterea acestuia de a transforma pe oricine, de la cel mai bun (sotia insarcinata), la cel mai rau (al din dreapta), de la cel mai destept (al din mijloc) la cel mai prost (cel din stanga). Cel mai bun film dramatic al lui Raimi, sa speram ca nu si ultimul. Motivul pentru ca am vazut filmul a fost pentru ca anu asta mai scoate un horror si mi-a adus aminte ca mai trebuie sa vad un film de'al lui, pe care nu l-am vazut inca...deci, asta e de vazut.

8.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu