miercuri, 21 octombrie 2009

Dov'è la libertà...? {1954}

Acesta satira a lui Roberto Rossellini prezinta viata unui om care perceptia lui despre viata cand este in spatele gratiilor este aceea a unei lumi perfecte, in care femeile sunt dulci, cinstite si intelegatoare. Timp de 22 de ani a stat in spatele gratiilor si numai o durata atat de mare de timp in spatele gratiilor te face sa vrei o viata reala, in afara inchisorii.

Dupa eliberare, insa, vede ca lumea nu e asa cum credea, nu e tocmai dulcele pe care si l-a inchipuit iar lumea nu e asa cum ar fi trebuit. Familia lui si-a intors spatele de la el prin mai multe chipuri...fosta lui sotie l-a inselat cat a fost in inchisoare, astfel familia are acum doi cumnati. Greu de explicat partea comica a filmului, aceasta facand parte din neo-realismul lui Rossellini. Comedia din acest film pare ca face parte mai mult din cea absurda, in care o realitate este inlocuita cu alta, total diferita.

De fapt, asa trebuie sa si para a fi. Dupa 22 de ani de ani in inchisoare viata din afara se schimba foarte mult, dar nu te asteptai ca si oamenii din ea, pe care ii cunosti, sa se schimbe atat de mult si sa fie atat de superficiali si nemernici. Toto e un actor de mare arta, conducand filmul asta de la inceput pana la sfarsit. El e actorul ce a fost facut pentru filmul asta sau mai bine invers. Filmul asta a fost facut pentru Toto. Desi comedie e neagra momentele de comic sunt foarte puternice, desi publicul cu care am fost nu prea s-a ras...bine, am inteles intrun fel ca acele momente comice sunt ceva de rasu-plansu de fapt, fiecare avand o tristete in ea.

Pana la urma e vorba despre un om care desi eliberat din inchisoare a evadat in interiorul ei dupa ce a vazut cum e lumea. Eu il recomand.

9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu