sâmbătă, 10 octombrie 2009

The Wrong Man {1956}

Nu e cel mai tare Hitchcock, nu e cea mai interesanta poveste insa interesant este cum e ea povestita si nivelul ridicat de detalii care prefera Hitchcock sa ni-l arate.

Subiectul e simplu...un om e inchis din cauza ca e confundat cu altul. Atat. Restu sunt detalii...birocratie, sistemul de justitie, modul de operare al detectivilor, procedurile, rutina si de aici rezulta multa confuzie, injustitie, disperare si circumstante la care se ajunge prea repede si par ireale pentru cel care le traieste. Ne-a fost aratat foarte detaliat, foarte precis, prin ce trece un om acuzat de o crima de la inceput pana la final. Etapa cu etapa, parca minut cu minut.

Hitchcock ne-a facut sa simtit minutele atunci cand le simt si cei de pe ecran, ne-a facut sa simtim cum timpul trece greu in inchisoare chiar daca in realitate nu erau decat vreo 2 zile, ne-a facut sa simtim frustrarea ca nu putem face nimic cateodata, ne-a plimbat calm, precis, prin toate emotiile pe care le-a trait personajul principal jucat de Henry Fonda. Cu toate acestea, Hitchcock nu a adus nimic revolutionar prin filmul asta iar filmul nu face decat sa povesteasca o intamplare din viata unui om normal, cu familie, slujba si copii. Insa aceasta intamplare neobisnuita si foarte rara poate schimba oameni, in special aici sotia victimei, care a stat vreo doi ani intrun ospiciu de la o cadere nervoasa. Daca asta nu se intampla era ca si cum aceasta plimbare prin sistemul de justitie si toate procedurile politiei nu ar fi afectat cu nimic viata lor de zi cu zi.

Insa filmul merita vazut pentru poveste si pentru a observa cateva din procedurile invechite ale politiei.

8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu