vineri, 6 noiembrie 2009

Julie & Julia {2009}

Julie & Julia e chick flick-ul modern. E plin de suflet, de personalitate si de mancare buna...sau cel putin care arata apetisant. Trebuie sa se inventeze si smell-o-vision cu toate ca implica prea multe batai de cap. Deraiez...

Julie & Julia e despre femeia de azi si de ieri si asemanarile izbitoare intre ele. Bine, aici se arata o imagine a femeii la cratita si nu zic ca e ceva rau dar nici ceva de laudat mai ales din punctul de vedere al femeilor de azi care sunt toate cu egalitatile intre sexe, cu independenta si cu "si barbatii au si loc in bucatarie". Ele se pot simti nitel jignite, dar vizionand filmul vad imediat ca e vorba despre doua femei foarte puternice, curajoase si ce stiu ce vor de la viata si fac orice sa ajunga acolo, orice le sta in putere. Barbatii sunt langa ele sa le ajute, sa le arate cand si daca gresesc si pur si simplu sa le sprijine emotional iubindu-le asa cum au facut-o din totdeauna.

Doua femei, Julie si Julia, personaje principale sunt jucate de Meryl Streep si Amy Adams iar impreuna au jucat si in turul de forta al actorilor "Doubt", cel de anul trecut. Desi nu stau niciodata impreuna in aceeasi secventa legatura dintre cele doua se simte prin poveste si scenariu. Doua femei ce au ajuns la o criza in viata lor, un moment in care o slujba e mult prea distrugatoare pentru suflet pentru una iar pentru cealalta o slujba e ceea ce cauta...insa amandoua aleg arta culinara frantuzeasca pentru o evadare din problemele ce le au fiecare.

Julia Child e jucata de Meryl Streep si dupa o scurta vizionare prin videourile de pe YouTube am vazut ca asemanarea cu femeia reala e uluitoare si din nou Meryl ne arata ce e aia actoria si ca arta exista in detaliu. Accentul ei, felul de a vorbi, limbajul trupului, toate au fost imitate cu succes si convingator. Bine, adevarata Child e, din punctul meu de vedere, mai urata decat Meryl Streep, chiar si la varsta asta...lucru ce nu s-a copiat de la adevarata Child cu machiaje sau altceva. Daca altceva mai bun nu se iveste la orizont Meryl are mari sanse sa fie nominalizata iar pentru rolul din acest film...nominalizata, insa nu il castiga. Amy Adams se descurca si ea foarte bine intr-un nu la fel de dificil insa de urmarit.

Un lucru ce poate sa faca filmul asta e sa iti faca pofta sa te duci si tu in bucatarie si sa te apuci de facut mancare...sau chiar si mai rau, e sa te faca sa cumperi cartea adevaratei Julia Child si sa ii repeti fiecare reteta de la numarul 1 la numarul 524. Aceasta a fost sarcina Juliei pentru un an intreg. Si in timpul asta mai si blogguieste despre cum merge fiecare reteta dar si problemele din viata reala. Blog care arata identic cu cel real dar nu asta e ideea. Ideea e ca filmul trebuie sa semena cu cartile dupa care e inspirat. Asta nu stiu...pentru ca eu nici nu am de gand sa le citesc si nici nu am de gand sa ma apuc de facut mancare frantuzeasca prea in curand...so...bon apetite si vizionare placuta.

8/10

2 comentarii: