sâmbătă, 13 martie 2010

Dolce far niente {1998}

Nae e un regizor foarte bun. Cel putin asta iti dai seama dupa celelalte filme ale sale si dupa ce il auzi vorbind despre filmele sale si despre altele doua zile la rand (plus ziua de azi, mai tarziu). Ce a fost surprinzator, insa, e ca atunci cand a venit vorba sa vorbim cu el dupa vizionarea acestui film, ieri, n-a intrebat nimeni nimic despre film...nu s-a pomenit nimic despre el pentru ca majoritatea au simtit, inclusiv regizorul, ca e un film care nu prea merita comentat sau mentionat prea mult.

E o vrajeala europeana care nu are aproape nimic romanesc...si tocmai acest element fac celelalte filme ale lui Nae sa iasa in evidenta si sa fie atat de bune. Dolce far niente e o povestioara fara intriga, putin cam plictisitoare, fara directie...e o telenovela in italiana si franceza despre lasitatea unui tip care se auto-critica "fara numar" despre alegerile pe care le face in relatiile sale cu femeile pe care doreste sa le cunoasca (mai indeaproape)...se comporta ca un adolescent din ziua de azi si cu toate astea are 30-40 de ani. In fine...

Ce a fost interesant...prima scena care a prezis intr-un fel ce avea sa se intample in final. Metaforica si simbolica dar finalmente improbabila si pur circumstantiala, de dragul unui final circular. Filmul a avut cateva momente amuzante, oarecum romanesti, dar s-a ras in general fortat la ele din cauza efectului de turmita...ca sala a fost mica rau.

Actorii au jucat bine dar dupa unele standarde au jucat banal spre prost. Nici unul nu a iesit in evidenta dar intreg filmul a fost un exercitiu pentru Nae sa vada ce reuseste daca lucreaza cu straini...pentru a evolua, pentru a ajunge cu un pas in fata spre locul care vrea sa-l atinga...un Oscar pentru cel mai bun film strain. Visul acesta il avea pana in 2000, acum deja au trecut 10 ani, si visul asta e tot mai improbabil dupa parerea lui. Ceea ce conteaza acum e sa scoata filme bune ca cele pe care le-a scos si inainte de acesta dar mai ales dupa. Nu il recomand.

5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu