joi, 18 martie 2010

He Who Gets Slapped {1924}

Un film deosebit de puternic si profund din era cinemaului mut. De fapt nu m-a mirat deosebit de mult faptul ca e un film atat de bun. Subiectul fiind unul nemuritor nu poti sa gafezi prea mult la crearea unui asemenea film, film care este condus de forta invizibila a subiectului puternic.

Despre ce e subiectul...despre viata, despre ce se intampla multora...un om genial a descoperit o informatie importanta despre omenire, originea ei. Se poate sa fie vorba despre cuvintele lui Darwin dar nu se vorbeste deloc despre ce descopera acest om, pentru ca asta nu e important. Important este ceea ce se intampla in continuare. Inselat de un prieten bun, asa cum se intampla in viata, dusmani in propria curte, umilit mai tarziu in fata unor oameni pe care ii respecta, ajunge la circ pentru a fi clovnul cunoscut pentru ca primeste palme...si toata lumea trebuie sa rada.

E trist, pentru ca noi, ca spectatori stim motivul adevarat pentru care face umilinta asta continua...e ca o pedeapsa persoanala pentru a retrai de mai multe ori cel mai umilitor moment din viata lui cand incredibilul s-a intamplat. Cel mai bun prieten al sau i-a furat munca de o viata si o prezinta "academiei" ca si cum ar fi fost munca lui. Si cireasa de pe tort...ii fura si sotia. Evident, evenimentele s-au exagerat pentru a arata rezistenta unui spirit uman care nu face "normalul" sa innebuneasca.

Totul insa se bazeaza pe razbunare sau pe simplul fapt: "cel ce rade la urma rade mai bine". Filmul e interpretabil pe multe nivele folosindu-se simboluri in multe scene...dar un alt element important este si actingul actorilor si cum stim, in filmele mute, se poarta pantomima, exagerari ale miscarilor trupului pentru a se sublinia un sentiment sau traire. Si in aceste miscari se afla si multe detalii in poveste...coaserea inimii de panza inapoi pe costumul de clovn de catre femeia iubita in mod special este o scena superba, trista si romantica...

Filmul e frumos si induiosator. E de vazut.

9.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu