sâmbătă, 6 martie 2010

Hae anseon {2002}

The Coast Guard

Ok, a fost nitel mai exagerat decat m-as fi asteptat. Putin prea peste-dramatizat si "nebun". Filmul insa merge misto ca un film ce prezinta viata gardei de coasta din Coreea de Sud. Chiar si acum cica ar exista o astfel de forta militara pentru a preveni si ucide infiltrarea vreunui spion or some shit...

Aici insa, paralel cu viata de soldat din Coreea de Sud, avem parte si de o poveste iesita din comun, neobisnuita...in mare este vorba despre cum un soldat cu rang inaintat impusca un civil si nu un spion cum ar fi trebuit. El a facut ce e corect, dar daca stia ca e civil nu mai patea ce a patit. Fiind traumatizat de teribila greseala pe care a facut-o a inceput incet dar sigur sa innebuneasca...el si tipa cu care si-o tragea civilul impuscat pe malul marii. Treaba e complicata...a fost nevoie de un anumit fel de circumstanta, o intriga ce suna plauzibil insa rareori s-ar putea intampla in realitate. Ce a fost interesant de urmarit totusi a fost evolutia soldatului pe parcursul agravarii nebuniei...si bineinteles si a tipei. El a intrat initial intr-o stare de depresie profunda cu rabufniri maniacale...dupa 7 zile de permisie pe care le-a primit ca l-a ciuruit pe ala pe plaja s-a intors la treaba dar situatia s-a agravat...si asa mai departe.

Ea, la fel...de fapt, pentru ea e mai de inteles de ce ar innebuni decat pentru soldat, care e pregatit pentru asa ceva...nu insa psihic. Ea a ramas traumatizata in momentul in care cel care era deasupra ei, penetrand-o romantico-turmentat, a fost ciuruit de un magazin intreg de gloante si terminat cu o grenada. La ea intelegem situatia...si prezinta in continuare starea "normala" de nebunie curata.

Regizorul e acelasi Kim Ki-Duk ca la Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring, Address Unknown, Time si 3-Iron. Stilul sau nu e tocmai prezent in acest film fiind mult dialog si nu la fel de multe scene linistite. Exagerarea cu violenta e de inteles...dar eu nu am inteles de ce dracu nu l-au bagat intr-un spital de nebuni pe soldatul care a innebunit. Ce aveau nevoie ca sa faca asta? In final insa e un mister...sa fi fost ala, sau nu...poate ei doar si-l imaginau, fiind sacaiti de prezenta lui periculoasa zile de-a randul. In fine, ii dadeam o nota mai mare daca nu era atat de exagerat.

7.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu